in

Zwarte piet gaat verdwijnen, denkt Rutte: ‘Mensen willen die pijn niet’

Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over zwarte piet. Zei hij in 2013 nog dat ‘zwarte piet nu eenmaal zwart’ is, inmiddels heeft hij ‘een grote verandering doorgemaakt’.

De premier zei in de Tweede Kamer dat hij tot inkeer was gekomen doordat hij mensen ontmoette ‘met een donkere huidskleur, met kinderen die zeiden:

ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die piet zwart is’. Rutte: “Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.”

Uit beeld verdwijnen
Zwarte piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht de premier. “Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.”

Lees ook  'Griepprik' Kan verplicht worden voor zorgpersoneel

Sinds hij in 2013 zwarte piet ‘nu eenmaal zwart’ noemde, hield Rutte zich zo veel mogelijk buiten de discussie over het sinterklaasfeest. Het is aan de samenleving om een traditie te veranderen, zei hij steeds.

De minister-president geeft toe dat er in Nederland ‘plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt’.

Dat betekent dat niet alleen mensen zich schuldig kunnen maken aan racisme, maar bijvoorbeeld ook organisaties van de overheid, zoals de politie of de Belastingdienst.

Daar deden medewerkers aan ‘etnisch profileren’: het opsporen van overtredingen door mensen te selecteren op basis van ras of afkomst.

Onverantwoord
Vandaag zei Rutte in de Tweede Kamer dat hij binnenkort gaat praten met vertegenwoordigers van Black Lives Matter, de beweging achter de protesten. Ook gaat hij praten met anderen die zich inzetten tegen racisme.

Lees ook  Gelekt: Deze 3 oude bekenden zijn de verleidsters in Temptation Island VIPS!

Gisteren sprak Rutte zich uit over de demonstraties tegen racisme na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die vorige week omkwam door politiegeweld.

Dat is ‘onacceptabel’, zei Rutte, maar ook de drukbezochte demonstratie op de Dam in Amsterdam vond hij onverantwoord.

Samen verzetten tegen racisme
Hij zei gisteren wel te begrijpen dat mensen willen demonstreren tegen racisme. Hij zei dat mensen zich samen moeten verzetten tegen racisme, maar ook samen ervoor moeten zorgen anderhalve meter afstand te bewaren.

Onderzoek: surfers Scheveningen stierven door combinatie algenschuim en harde wind

Alleenstaande vader adopteert 5 kinderen met beperkingen