in

Zoon sloeg al in 2012 alarm over seksueel mis bruik van zes dochters door zijn vader, maar werd niet geloofd

Ruim dertig jaar werden meer dan een handvol dochters van een 62-jarige Hardinxvelder achter de deuren van een woning in het dorp mis bruikt.

Een gruwelwereld waar niemand weet van had. Behalve dan een zoon, die al in 2012 tevergeefs aan de bel trok. Het strafproces gaf vrijdag een inkijkje in de omvangrijke zedenzaak.

,,Ik kan me geen ander moment terughalen dan dat het mis bruik er was. Het is er altijd geweest. Vanaf mijn vroegste herinnering zat mijn vader aan mij.’’

De woorden van één van de mis bruikte dochters van de vader uit Hardinxveld-Giessendam dreunen door de zaal. Voorgelezen door de rechters, die citeren uit een verklaring bij de politie.

Het mis bruik begon bij de meisjes meestal rond hun zesde jaar en ging door tot ver in de puberteit.

,,We wisten niet wat normaal was’’, wordt een andere dochter aangehaald. ,,Ik was bang zijn liefde te verliezen.’’

Van een andere dochter houden de rechters een deel van de verklaring voor. Ze willen de vader confronteren met de beschuldiging van alle vrouwen dat hij ze ook heeft ver kracht.

Want hoewel de Hardinxvelder na zijn arrestatie in augustus het mis bruik direct opbiechtte, ontkent hij te zijn binnengedrongen.

Dochter wilde niet zwanger raken
,,Ze was toen 16 en wilde dat het stopte. Ze wilde niet zwanger van u raken’’, klinkt het. De vader schudt het hoofd. Nooit gebeurd, zegt hij.

Lees ook  Man trilt van angst nadat hij maandenlang door gewelddadige vriendin in elkaar geslagen werd.

”De zoon heeft het altijd gedacht en dus gelijk gehad”
– Officier van Justitie

Hetzelfde deed de verdachte half december 2012. Toen werd de vader voor het eerst geconfronteerd met zijn gruwelijke praktijken, zo vertelt de officier van justitie.

Eén van de acht zonen zei toen tegen zijn werkgever dat hij zijn pa ervan verdacht dat hij aan zijn zusjes zat. Die stapte naar de familie, waarna de moeder alle dochters vroeg of hun vader hen betastte.

,,Niemand zei ‘ja’ en hij zelf ontkende ten stelligste. Was hij maar met de waarheid gekomen, want het is daarna nog jaren doorgegaan.

Maar de zoon heeft het altijd gedacht en dus gelijk gehad’’, aldus de officier, die vertelde dat de zoon kort erna het huis moest verlaten en bij zijn werkgever ging wonen.

Zelf vertelde de verdachte dat hij wel doorhad dat zijn gedrag niet door de beugel kon. ,,Ik zag ook wel eens berichten over zedenzaken.

‘Stommeling, dat heb jij ook gedaan’, zei ik dan tegen mezelf. ‘Stop daarmee, het gaat een keer uitkomen’. Maar het is zo’n vreselijke verslaving geweest…’’

Hij toonde spijt naar alle betrokkenen. Inclusief zijn vrouw. ,,Ik heb haar mijn leven lang bedrogen.’’

Lees ook  Vrouw onthoofdt man omdat hij klaagt dat soep niet lekker is:

Hartverscheurend
Tijdens het proces is de zaal gevuld met familieleden, onder wie enkele mis bruikte dochters. In een aparte rechtszaal kijkt de rest van de afgereisde familie mee via grote schermen.

Zij kunnen alles meeluisteren, ook als de rechtbank besluit om de slachtofferverklaringen achter gesloten deuren te behandelen. Anders dan familie, raadslieden en de officier is daarbij niemand welkom.

Het is een zeer emotioneel uur. Als de deuren weer opengaan, blijken sommige familieleden door zeer heftige reacties te zijn vertrokken. ,,Hartverscheurend’’, aldus de officier.

De aanklager is ervan overtuigd dat zeker vijf van de dochters zijn ver kracht. Van een zesde dochter acht ze alleen de aanranding bewezen, net als bij een kleindochter van 15.

Zweep
Voor de mishandeling van een zoon met een zweep als lijfstraf was ook voldoende bewijs. Behalve een p*dofiele stoornis, stelden deskundigen ook een ‘explosieve stoornis’ vast.

Zo vertelde zijn vrouw bij de politie dat ze soms tussenbeide kwam, omdat ze bang was dat haar man een zoon zou doodslaan.

De echtgenote is de enige die de afloop van het proces niet zal meemaken, als de rechtbank op 18 juni uitspraak doet. Ze overleed tijdens alle tumult, eind vorig jaar.

Bewijs: je wordt slimmer van ijs eten

‘Toen Nederland versoepelde, verloor ik mijn oom, tante, vader en moeder aan corona’