in

Zingende man met valse stem drijft buurt tot wanhoop: ‘Als je vraagt of het zachter kan, begint hij agressief te krijsen’

In tijden van corona, waarin we zo min mogelijk ons huis verlaten, worden de lontjes van mensen korter. In de Arnhemse Ruiterstraat draaide overlastgevend gedrag van een jonge man, die zich zanger noemt, bijna op een knokpartij uit.

Vanaf 30 januari was het prijs, zegt Rita Huisman. De nieuwe bewoner aan de Ruiterstraat, in het centrum van Arnhem, bleek nogal luidruchtig.

„Hij zingt niet maar schreeuwt. Hij draait keiharde muziek en loopt als een wild, gekooid beest, half naakt door zijn kamer.

Als je hem vraagt of hij het geluid van zijn installatie iets zachter wil draaien, begint hij agressief te krijsen.”

Vaker in aanvaring
Veel instanties waarschuwden er al voor. Nu mensen zoveel mogelijk thuis blijven, is de kans groot dat de irritaties oplopen.

Naarmate de periode van thuisblijven langer wordt, zullen buren vaker met elkaar in aanvaring komen, zo is de verwachting. In de Ruiterstraat bestonden de problemen al en deze spelen in de coronatijd verder op.

Lees ook  105-jarige ontmoet achterkleinzoon voor de eerste keer en niemand kan het droog houden

John Huisman: ,,Natuurlijk mag hij zijn raam opendoen, maar ik wil geen last van zijn muziek en zijn geschreeuw hebben.

‘Ik ben zanger, wen er maar aan’, gilde hij. Het ging hard tegen hard. Hij daagde mij uit. ‘Toe dan, toe dan, sla me dan’. Maar daar ben ik niet op ingegaan.’’

Begeleid wonen
De zingende buurman woont in een woning van Volkshuisvesting en wordt begeleid door het RIBW, de Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen.

Bij beide instellingen zijn de problemen bekend. Maar ze zijn niet zo groot als de buren beweren, vindt Antoinette Berendsen van het RIBW.

„Deze mensen wonen midden in de stad met allerlei kroegen om zich heen en hebben nu ineens last van een jongen die graag zingt en muziek draait.

We hebben buurtbemiddeling aangeboden, maar dat wordt door hen geweigerd. Ze zijn bezig een dossier tegen hem op te bouwen met uitzetting als doel.’’

Machteloos
Nol Joosten, een andere buurtbewoner: ,,Ik heb diverse keren de politie gebeld, ze zijn één keer bij hem langs geweest en dat was het. We staan machteloos. Je kunt niets tegen hem zeggen, hij reageert overal met agressie op.

Lees ook  ‘Diep verdriet’ na vondst vijf dode kinderen, voor de trein gesprongen moeder niet aanspreekbaar

Hij heeft een kort lontje en niet alleen door de ophokplicht. Mevrouw Berendsen ondersteunt hem in zijn vals gekoesterde hoop ontdekt te worden en zegt: ‘Er hebben wel mensen met slechtere stemmen een talentenjacht gewonnen’.’’

Annelies Roering van Volkshuisvesting wil niet op de kwestie ingaan, omwille van de privacy: „Er is contact geweest met een bewoner en de overlastgever.

Daarnaast hebben we regelmatig overleg met het RIBW, de politie en de wijkagent. Wij nemen de klachten serieus’’.

De zanger zelf wil niet op de zaak ingaan. Hij vindt dat de zaak inmiddels is opgelost. ,,We zijn tot een compromis gekomen.

Ik mag één keer per week, met gesloten ramen, twee uur lang zo hard zingen als ik wil en daar houd ik me aan.”

André Hazes over Brazes: ‘Natuurlijk heb ik er thuis van langs gekregen’

Achtergelaten kitten van paar uur oud redt het niet: ‘De navelstreng was nog nat’