in

Zieke Johan Vlemmix: ’Mijn lijf is gesloopt’

Johan Vlemmix (60) is ernstig ziek. De Brabander heeft verschillende botaandoeningen en moet noodgedwongen al zijn bezittingen en villa’s verkopen.

In gesprek met Privé vertelt hij voor het eerst dat hij nauwelijks nog energie heeft. Zelfs zijn drie kinderen wisten tot vandaag niet hoe ernstig de situatie is. „Mijn lijf is compleet gesloopt.”

Sinds een week weet Johan Vlemmix (60), fanatiek Koninklijk Huis-fan maar bovenal zeer succesvol ondernemer, dat hij ernstig ziek is.

Voor het eerst vertelt de Brabander over het trieste nieuwe dat hij nóóit meer de oude zal worden.

“Niemand weet dat ik er slecht aan toe”

„Ik heb osteofyten (botuitsteeksels in de spieren), osteoporose (botontkalking), artrose (slijtage van het kraakbeen) en acute reuma.

Het slechte nieuws over de botvergroeiingen kreeg ik vorige week van mijn artsen te horen nadat er een MRI-scan was gemaakt. Dat zag er niet goed uit. Er is geen medicatie om die wildgroei af te remmen.

Ik moet nu ingrijpende beslissingen nemen wat ik nog wil met mijn leven. De prognose ziet er niet goed uit. Ik heb geen idee hoe dit gaat aflopen, maar ik vrees het ergste.”

Zelfs aan je drie kinderen Joep (28), Bob (30) en Angela (35) durfde je het slechte nieuws niet te vertellen?

„Niemand weet dat ik zo ziek ben. Zelfs mijn kinderen durfde ik het niet te vertellen. Ik kon het niet over mijn lippen krijgen en wilde ze niet ongerust maken.

Gelet op de situatie kan ik er nu gewoon niet meer omheen. Johan Vlemmix is niet meer de gezellige ouwehoer die iedereen kent.

Ik kan mijn situatie niet langer meer voor de buitenwereld verbloemen. Het lucht op om het nu te vertellen.”

Hoe zijn de vooruitzichten?
„Die zijn zorgelijk. Ik heb momenteel weinig lol in mijn leven nu ik zoveel pijn heb. Daarbij ben ik doodsbang om verder af te takelen.

Lees ook  Ontmoet de tweeling die 18 minuten na elkaar is geboren, maar op een andere dag, maand en jaar

Ik zoek nu rust om na te denken over de verdere invulling van mijn leven. Ik maakte jarenlang de mensen blij met mijn doldwaze capriolen. Niets was voor mij te gek.

Daarbij werkte ik soms honderd uur per week. Maar nu lijkt alle energie uit mijn lichaam te zijn weggestroomd. Op dit moment heb ik geen enkele behoefte om nog in de schijnwerpers te staan.”

“Ik ga al mijn bezittingen en villa’s verkopen”

Je wilt ook je prachtige villa verkopen?
„Wat moet ik ermee? De villa met elf kamers, vier keukens, vijf badkamers, café, kleine sportschool en zwembad wil ik van de hand doen.

Ik ben in dit huis doodongelukkig aan het worden. Het is te groot om alleen te onderhouden en daarom gaat het in de verkoop.

Ook het andere pand, het nagebouwde Paleis Soestdijk – waar nu een discotheek in zit – ga ik verkopen.”

Je wil eigenlijk je complete, imposante, inboedel van de hand doen?
„Ik heb denk ik zo’n twintig vrachtwagens nodig om mijn villa leeg te halen. Het is een onvoorstelbare hoeveelheid.

Daarnaast heb ik veel inventaris, zoals een collectie van 18.000 voorwerpen en schilderijen over het koninklijk huis. Die spullen doe ik, als Oranjefan, met pijn in mijn hart weg.

Ik hoop dat daar een goede bestemming voor wordt gevonden. Ik wil straks kleiner gaan wonen. Mijn leven, dat zo chaotisch was, moet straks overzichtelijker worden.”

Je vertelt dat je je eenzaam voelt.
„Ik leef enorm op mezelf. En ja, soms voelt dat als eenzaamheid. Iedereen kent me als een feestneus, een clown die altijd dingen roept.

Lees ook  De dochter van Patricia Paay laat niets meer aan je verbeelding over:

Is het niet de rechtszaak met Patricia Paay (70) over die poppen, dan is het wel een andere stunt waar ik mee op televisie kwam.

Ik heb nu niet meer het gevoel dat ik die grapjas ben. Misschien klinkt het raar, maar er is ook nog een andere Johan Vlemmix dan die eeuwige lolbroek.”

“Ik heb geen idee hoe dit gaat aflopen, maar ik vrees het ergste”

Je kickte van de aandacht die je kreeg?
„Misschien is dat een vorm van kicken. Ik geef toe dat ik het heerlijk vond om met mijn kop op televisie te verschijnen.

Het werd een soort van verslaving. Sommige mensen kotsten me uit, anderen vonden het heerlijk als ik weer van de partij was.”

Je kreeg vooral bekendheid met het TROS-programma Ter land, ter zee en in de lucht.
„Ik heb 36 jaar Ter Land, ter zee en in de lucht gedaan. Van 1977 tot 2012.

Dat was fantastisch om te doen. Daarnaast heb ik ook meegewerkt aan ander programma’s. Zonder televisie zou mijn leven best leeg zijn geweest.

De aandacht rondom allerlei stunts, de verkoop van Oranje-kostuums rond de voetbal EK’s en WK’s, mijn aanwezigheid op Prinsjesdag, het kon niet op. Nu sta ik feitelijk met beide benen op de grond… er valt nog maar weinig te lachen nu.”

„Nu besef ik dat geld niet gelukkig maakt en dat ik dat zo zou inruilen om weer gezond te worden. Ik ben financieel onafhankelijk en heb een aardige spaarpot. Ik heb daarvoor altijd knetterhard gewerkt.

En je ziet waar het kan eindigen. Daarom pluk ik de dag. Ik hoop dat ik nog een tijdje mee mag gaan.”

Twee nonnen zwanger na missie in Afrika: Katholieke Kerk start onderzoek

Emotionele Iris Hond houdt aan datingprogramma geen liefje over