in

Woningzoekende Mary (60) uit Vleuten is het zat en maakt statement: ze zet haar verlamde man op straat

Mary van Doorn (60) uit Vleuten is het zat. Ze zoekt al vijf jaar lang naar een geschikte sociale huurwoning waar haar man Gerard (69) niet in de woonkamer hoeft te leven.

Twee urgentieverklaringen en vele telefoontjes later zit er volgens haar maar één ding op: een statement maken.

Van Doorn zet haar man donderdagmiddag letterlijk met al zijn toebehoren op straat, zodat iedereen kan zien hoe het er bij hen in de woonkamer uitziet.

Sinds Gerard vijf jaar geleden door een ongeluk een dwarslaesie en een paar weken later een herseninfarct kreeg, staat het daar namelijk vol spullen.

Een bedlift, een groot bed, een rolstoel en nachtkastjes nemen de meeste ruimte in beslag. Plek om visite te ontvangen of zelf eens gezellig televisie te kijken en te kletsen met zoon Lukas (18) en tweede echtgenoot Hans (68), is er niet meer.

Gerard kan sinds het ongeluk moeilijk praten en alleen nog zijn armen gebruiken. ,,Of, zoals ik weleens gekscherend zeg: de afstandbediening te gebruiken. Hij is fervent televisiekijker.”

Hij kan nog wel goed nadenken. Gerard krijgt 24 uur per dag thuiszorg en wordt ’s ochtends in de woonkamer door hen gewassen en in de rolstoel gezet en rond 18.00 uur weer in bed gelegd. ,,Het zou zo fijn zijn voor Gerard als hij weer kan douchen.

En voor mij ook, want ik kan je vertellen: als ik zit te ontbijten en de Thuiszorg is met Gerard bezig dan ruikt het hier niet naar roosjes.’’

LEES OOK!
Groot verdriet voor Britt Dekker

”Wij weten het echt niet meer. Het zit gewoon vast en ik ben er helemaal klaar mee”
– Mary van Doorn

In het huis waar ze nu wonen, kan volgens de gemeente weinig worden aangepast en dus kan Gerard geen kant op.

Hij kan de deuren niet zelf openen en kan daardoor op eigen houtje anderhalve meter vooruit en anderhalve meter achteruit bewegen in zijn rolstoel.

Ook ligt hij dus in de woonkamer, waardoor hij én zijn vrouw geen moment voor zichzelf hebben. Van Doorn is daarom vijf jaar geleden begonnen met het zoeken naar een andere woning.

Ze huren nu nog in de vrije sector, maar met alleen twee AOW’s, een beetje pgb en de baantjes van Van Doorn – gastvrouw op een rondvaartboot in Utrecht en bij uitvaarten van St. Barbara – is 1100 euro in de maand niet meer op te hoesten.

Via Het Vierde Huis, een organisatie dat een aantal regelingen voor de gemeente uitvoert, kreeg Van Doorn vijf jaar geleden een urgentieverklaring.

Ze ging op zoek naar een woning die rolstoelvriendelijk is, het liefst gelijkvloers is of anders verbouwd kan worden zodat Gerard in ieder geval een ruimte voor zichzelf heeft.

De urgentieverklaring was een halfjaar geldig en werd twee keer verlengd, maar na anderhalf jaar vond Van Doorn nog geen geschikt huis.

Urgentieverklaring
Dat komt, zegt ze, omdat ze alleen in de gemeente Utrecht kan zoeken, want alleen in de gemeente waar je woont, kun je een urgentieverklaring krijgen.

LEES OOK!
Italiaanse burgemeester: ’Nederland maakt fout door niet in totale lockdown te gaan’

,,In Bilthoven, Zeist, Doorn, Nieuwegein, Maarssenbroek kan ik allemaal niet zoeken, terwijl het ons allang niet meer uitmaakt waar we wonen. In Houten vond ik wél een geschikt huis, maar dat kon ik niet krijgen.’’

Na drie urgentieverklaringen bereikte Van Doorn de max. Nu heeft ze met Het Vierde Huis afgesproken dat ze een urgentie op een woning krijgt als ze die geschikt vindt.

Dat is nog niet gelukt. ,,Een heel enkele keer komt er een rolstoelwoning voorbij, maar dat zijn huizen voor twee personen. We hopen op een huis met bijvoorbeeld een garage of een schuur die we om kunnen bouwen.’’

In de steek gelaten
Van Doorn voelt zich in de steek gelaten. Er is niemand die eens met haar om de tafel gaat zitten om te kijken wat de opties zijn.

Ze heeft zelfs de wethouder en de burgemeester gesproken. Maar het enige wat ze kan doen, is volgens hen en alle betrokken organisaties ‘Woningnet blijven checken’.

En nu? ,,Wij weten het echt niet meer. Het zit gewoon vast en ik ben er helemaal klaar mee. Ik heb het een poosje losgelaten, maar deze situatie blijft voor alle partijen niet fijn.

Daarom wil ik een statement maken. Daarom zetten we Gerard en al zijn spullen donderdag buiten. Dan kan iedereen zien dat dit zo langer niet kan.’’

Vrouw klimt in dierenverblijf en danst met leeuw

Varkenskop vliegt door raam bij jarige Djade (18): ‘Happy birthday b*tch’