in

Wiskundige legt uit hoe hij fout in loterij ontdekte en 26 miljoen won in 9 jaar

Wiskunde. Dat is wat de Amerikaan Jerry Selbee (80) gebruikte om stinkend rijk te worden met de loterij. Tussen 2003 en 2011 won hij 26 miljoen dollar, nadat hij een fout ontdekte in de logica van het systeem.

Jerry Selbee en zijn vrouw Marge wonen in Evart, een dorpje met 1.900 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school, kregen samen zes kinderen en baatten 17 jaar lang een lokale supermarkt uit. Als jonge zestigers gingen ze met pensioen. “We wilden van het leven gaan genieten”, vertellen ze. Dat is exact wat zou gebeuren.

In 2003 ontdekte Jerry, een wiskundige van opleiding, een fout in de nieuwe staatsloterij van Michigan. Bij de Winfall-loterij bleef de jackpot niet oplopen tot één of meerdere spelers alle zes cijfers juist hadden. Eens er 5.000.000 dollar in de jackpot zat, kwam er een ‘roll-down’-week. Bij die trekking werd al het geld verdeeld over de winnaars die drie, vier en vijf cijfers juist hadden.

Screenshot ’60 Minutes’ Het koppel baatte tot aan hun pensioen deze winkel uit.
“Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die ‘roll-down’-weken speelde”, zegt Jerry. “Als ik voor 1.100 dollar meespeelde, had ik mathematisch gezien kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik 1.000 dollar winnen.”

Lees ook  Inbreker m*sbruikt dode vrouw in rouwcentrum: zes jaar cel

“Ik zou voor dezelfde inzet ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1.100 dollar, zou ik normaal 1900 dollar terugverdienen.”

De eerste keer speelde hij voor 3.600 dollar, en won 6.300 dollar. De tweede keer zette hij 8.000 dollar in. Zijn winst bedroeg 15.700 dollar. “Toen heb ik mijn vrouw ingelicht”, glimlacht Jerry. Samen bespraken ze hoe ze dit zouden aanpakken.

Het koppel richtte ‘GS Investment Strategies LLC’ op. Ze nodigden vrienden en familie uit en brachten een groep van 25 investeerders samen. Telkens als er een ‘roll-down’-week was, speelden ze voor honderduizenden dollars op de loterij. Nadien telden ze hun winst uit. Maar hun geluk bleef niet duren. In 2005 hield de Winfall-loterij in Michigan op te bestaan.

“Iemand van onze groep vertelde me dat er in Massachusetts, 1.450 kilometers verderop, een gelijkaardige Winfall-loterij bestond”, zegt Jerry. “Ik bekeek het en inderdaad: ook daar zouden we altijd winnen.”

De zes jaar die erop volgen reden Jerry en Marge bij elke ‘roll-down’-week naar Massachusetts. Telkens speelden ze voor honderduizenden dollars mee. In totaal wonnen ze 26 miljoen dollar, waarvan 8 miljoen dollar winst. Daarop betaalden ze via hun bedrijf netjes belastingen.

Lees ook  Katie uit First Dates laat gelijk een iets té pikante foto zien!

Pas in 2011 kwam er een einde aan het sprookje. Toen kreeg The Boston Globe een tip dat er in Massachusetts tijdens sommige weken voor belachelijk hoge bedragen op de lotto werd gespeeld.

Screenshot ’60 Minutes’ Het duurde tot 2011 vooraleer The Boston Globe na een tip ontdekte wat er aan de hand was.

De krant kwam erachter dat het bedrijf Jerry en Marge niet de enige waren die de fout ontdekt hadden. Een groep studenten bleek hetzelfde te doen. Zij investeerden in totaal 17 à 18 miljoen dollar, en streken ongeveer 3,5 miljoen dollar winst op.

Nadat het verhaal uitkwam, hield de staatsloterij van Massachusetts op te bestaan. Er startte een onderzoek naar illegale activiteiten en corruptie op. “Maar alles gebeurde perfect legaal”, zegt Greg Sullivan, die mee het onderzoek voerde. “Ze kraakten de code van de loterij.”

Hollywood
Jerry en Marge passeren nu mogelijk nog een keer langs de kassa. Volgens CBS News hebben de rechten op hun verhaal verkocht en is er een Hollywood-film in de maak. Met hun geld renoveerden ze hun huizen, en lieten ook vrienden en familie meegenieten. Ook hun zes kinderen, 14 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen delen in de vreugde.

Zie wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag een kop koffie drinkt

Veel wegen liggen er wel zeer nat bij, oppassen dus voor gladheid