in

Wim en Kim slapen hun roes uit, dochtertje roept uren om mama. ‘Verwaarlozing’, dus cel in, vindt justitie

Terwijl Wim G. (49) en Kim de G. (34) hun roes liggen uit te slapen (het was een leuk feestje de avond ervoor), horen politiemensen dat 3-jarig dochtertje van het stel buiten de woning huilen.

Als er niet opengedaan wordt, leent een van de agenten uiteindelijk een ladder van een schilder en zet hem tegen het slaapkamerraam waar het meisje al uren om mama roept.

Op ooghoogte gekomen, ziet het meisje de politieman en maakt hem duidelijk dat ze haar kamer niet uit kan.

De politieman ziet dat aan de binnenkant van de slaapkamerdeur geen klink zit. Vader Wim wordt uiteindelijk wakker en doet de deur open.

Heel erg blij met de komst van de politie is hij niet. Hij laat uiteindelijk één agent binnen. Die beschrijft later dat de woning behoorlijk stinkt doordat een emmer met poepluiers open staat.

”Geen slaan of schoppen, maar in de vorm van lichamelij­ke en psychische verwaarlo­zing”
– Lisette van der Werff, officier van justitie

Bij pleeggezinnen ondergebracht
Het gezin is al een paar jaar bekend bij jeugdzorg en diezelfde dag nog valt een grote groep politiemensen en hulpverleners de woning binnen.

De drie aanwezige jonge kinderen, van pasgeboren zoontje tot het huilende meisje van 3, worden in lakens en dekens gewikkeld en diezelfde avond nog bij verschillende pleeggezinnen ondergebracht.

Sporen van cocaïne bij pasgeborene
Bij een controle in het ziekenhuis worden sporen van cocaïne gevonden in het bloed van het twee maanden oude zoontje.

Het jongetje kijkt strak en met grote ogen voor zich uit en vertoont in de dagen erna afkickverschijnselen.

Het gebit van zijn 3-jarige zus is ernstig verwaarloosd, er zit een dikke laag tandplak op en een tandarts moet uiteindelijk 12 gaatjes vullen.

Lees ook  Alwéér code rood: onnodig paniekzaaien of echt belangrijk?

Opvallend en afwijkend gedrag
Alle drie de kinderen hebben last van luizen en vertonen bij hun pleeggezin opvallend en afwijkend gedrag.

Zo heeft het dochtertje van 1 de neiging om alles van zich af te gooien, kleding, luiers maar ook lakens en dekens.

Ze lijkt het ook niet koud te hebben zonder kleren, alsof ze het gewend is. Als ze het idee krijgt opgesloten te worden, al is het ’t vastmaken van een autogordel in het kinderzitje, raakt ze, net als haar zusje, helemaal in paniek. Het valt ook op dat zij en haar oudere zusje de neiging hebben om zich vol te proppen als het etenstijd is.

Verschillende verklaringen
Over de situatie in de woning zijn meerdere verklaringen afgelegd. Kraamverzorgsters die na de geboorte van het zoontje in de woning komen, vertellen later bij de politie dat ze het een rommelig en vies huis vonden waar het stonk naar urine.

Erg welkom voelden ze zich ook niet, aldus een van hen. De moeder van Wim zegt dat haar zoon en zijn partner hele dagen in bed lagen en cocaïne snoven en dat ze vaak werd opgehaald om op de kinderen te passen.

De oudere zoon en dochter van Wim, uit een ander huwelijk, verklaren dat ze ook regelmatig voor de kleintjes zorgden. Omdat er anders helemaal niets gebeurde.

Penetrante geur
Zelf spreken Wim en Kim tegen dat ze niet goed zorgden voor hun jongste kinderen. De ontlasting van hun ene dochter had een uiterst penetrante geur, zei vader Wim vrijdag tegen rechter Christine Koppes en haar collega’s.

Hoe het kan dat er cocaïne in het bloed van hun pasgeboren zoontje aangetroffen werd, kunnen ze niet verklaren.

„Misschien is er iemand in huis geweest die dat op z’n kleren had ofzo”, zegt Wim, terwijl moeder Kim aangeeft dat ze haar zoontje maar mondjesmaat van borstvoeding kon voorzien en hem dus voornamelijk de fles gaf.

Lees ook  Rutte: 'Val niet op het ijs, want de ziekenhuizen liggen al vol'

Geval van kindermishandeling
Voor officier van justitie Lisette van der Werff staat vast dat het stel verantwoordelijk is voor kindermishandeling.

„Geen slaan of schoppen, maar in de vorm van lichamelijke en psychische verwaarlozing. Met alle gevolgen voor de toekomst van de kinderen.

Het leidt tot een giftige vorm van stress.” Van der Werff wijst de rechtbank er ook op dat een ander kind van het stel ook al eens uit huis gehaald werd, onder dezelfde omstandigheden.

De officier van justitie vindt naast de kindermishandeling ook bewezen dat Wim zijn moeder mishandelde, dat hij de Wajong-uitkering van een oudere zoon inpikte en dat hij een omgebouwd gaspistool met scherpe munitie bezat.

Van der Werff eist een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk tegen moeder Kim en anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen vader Wim.

Verdacht van drugshandel
Overigens kwam van der Werff aan het eind van de zitting nog met een ‘uitsmijter’. Uit het onderzoek naar de kindermishandeling kwam ook de verdenking naar boven dat vader Wim verdacht wordt van drugshandel.

Hij zou betrokken zijn bij het aan de man brengen van een partij van 4 kilo amfetamine. Daarvoor krijgt hij binnenkort een dagvaarding.

Dan zal vader Wim wel een vrij man zijn, de rechtbank maakte aan het eind van de dag een einde aan zijn voorarrest.

De twee zijn inmiddels uit de ouderlijke macht gezet als het gaat om hun twee dochtertjes. De verwachting is dat dat ook gaat gebeuren bij hun zoontje.

De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Nijmeegs duo (20 en 21) schopt en slaat vader bewusteloos op straat voor ogen van zoon

Bridget Maasland verbreekt contact met nieuwe vlam na vreemde actie: ‘Zo klaar mee’