in

’Wij zijn verminkt door Turkse billenkoning’

Voor een cosmetische ingreep door de ’billenkoning van Turkije’ afreizen naar Istanbul, om gedesillusioneerd en „verminkt” weer terug te keren.

Meer dan vijfhonderd Nederlandse vrouwen zijn in het geweer gekomen op internet. „We zijn gelokt door de lage kosten en wervende influencers op sociale media. Het zag er allemaal zo goed en mooi uit.”

Ze ging ernaartoe voor mooie billen, om wat lichaamsgewicht kwijt te raken en om haar dijen en heupen in vorm te krijgen.

Maar Cheyenne keerde geknakt terug naar Den Haag na haar operatie in de Turkse privékliniek Imed, geleid door de Nederlands-Turkse Zubeyde Akdas.

„Ik wilde een platte buik, een rechte rug en billen met volume”, aldus Cheyenne. „Vooraf leek het allemaal te mooi om waar te zijn. Ik liet de billendokter voorbeeldfoto’s zien, zoals ik het wilde hebben.

Toen het compleet anders had uitgepakt, zei de chirurg dat het niet was gelukt omdat mijn kont een verkeerde vorm had.

Nu loop ik niet alleen met verminkte billen, maar ook met twee verschillende heupen. En naar mijn geld kan ik fluiten.”

Nederlandse vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van de ’billenkliniek’ wisselen sinds begin deze maand hun ervaringen uit op Facebook in de besloten groep ’Iemand met een drama’ (Imed).

Er hebben zich intussen 545 vrouwen aangemeld. De meesten zeggen dezelfde ervaring te hebben. Doel is: „Anderen behoeden voor dezelfde fout.”

“Kliniek: patiëntes hebben het aan zichzelf te wijten”

Verschillende van deze vrouwen willen hun verhaal doen in De Telegraaf. „Er was me een droomlichaam beloofd, maar de ’full body lipo’ is een nachtmerrie”, zegt Jacky van den Berg.

„De ingreep is afgeraffeld, mijn benen en onderkin zijn ze gewoon vergeten. Ik schaam me voor mijn lichaam.”

Lage prijs
Dermatoloog Peter Velthuis van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is binnen dat ziekenhuis expert bij het herstellen van mislukte plastische ingrepen, met name fillers.

Hij kijkt er niet van op: „De grootste motivatie voor zo’n mooimaakvakantie is de lage prijs. Een liposuctie-behandeling kost in Nederland achtduizend euro, dat kan in Turkije voor drieduizend euro.”

Daarbij weet niet iedereen wat ze achteraf kunnen verwachten. Cheyenne: „We hebben allemaal een in de Turkse taal opgesteld contract getekend.

Dus wat er precies staat, weet vrijwel niemand van de Nederlandse vrouwen. Het zag er allemaal zo goed en mooi uit.”

Ze vervolgt: „Een tussenpersoon in Nederland had me zo enthousiast gemaakt, dat ik er met hoge verwachtingen naartoe ben gegaan.

Ook de prachtige foto’s en filmpjes op internet van bekende vloggers die in de kliniek waren behandeld, hebben invloed gehad op mijn besluit.

Lees ook  Vrouw neergeschoten in Amsterdam, kon zelf politie nog bellen

Op die manier worden veel vrouwen lekker gemaakt en over de streep getrokken. Er bestaan zelfs groepsreizen voor dit soort operaties.”

Cheyenne heeft de Facebookgroep opgezet. „De Turkse billenkliniek wint klanten via Facebook en door influencers in te zetten”, vertelt ze.

„We betalen nu met gelijke munt terug via een Facebookgroep met ontevreden klanten. Wij kunnen op onze beurt weer proberen toekomstige klanten te beïnvloeden.

In onze groep zitten al ten minste vijftig Nederlandse vrouwen die terugkwamen met een bobbelige buik of billen in plaats van het beloofde strakke resultaat.

De kliniek Imed in Istanbul juridisch aanpakken is lastig, want we hebben immers zelf getekend. Leden van ons die klachten hebben gestuurd, worden afgewimpeld.”

Groepsdruk
Sietske Atsma van het consumentenplatform ’Wie mooi wil zijn’ herkent het verhaal van de dames. Ze waarschuwt nadrukkelijk voor influencers die op sociale media reclame maken voor de cosmetische ingrepen in buitenlandse klinieken.

„In het algemeen dragen social influencers bij aan groepsdruk. Zolang zij eerlijke informatie verschaffen, is daar niks op tegen.

Het probleem is denk ik dat ze zich richten op een jonge doelgroep. Jongvolwassenen hebben vaak minder budget en minder angst voor complicaties. Dat samen maakt ze een kwetsbare groep voor de goedkopere ’mooimaakvakanties’.”

Ze vervolgt: „Kijk, een haartransplantatie in Turkije is vrij risicoloos en de meeste ingrepen verlopen goed. Maar er zijn ook genoeg meldingen van ondeugdelijke behandelingen en complicaties.

Helaas weten we niet hoe groot die groep is. Want mensen met een acute ontsteking komen in Nederland op de eerste hulp terecht en een verdere registratie is er dan niet.”

“’Ik kan mijn armen niet eens meer strekken’”
Joan Yard uit Utrecht boekte na lang wikken en wegen een operatie in de Turkse kliniek. Ze heeft er nu heel veel spijt van.

Op Facebook schrijft ze drie jaar lang te hebben nagedacht of ze siliconen in haar borsten zou laten aanbrengen. „Uiteindelijk heb ik de stap gezet.

Maar ze hebben veel te veel ingespoten: 700 cc in plaats van maximaal 500. Ik ben 1,70 meter lang en weeg 64 kilo.

Door die grote nieuwe borsten lijkt het nu alsof ik er een paar explosieven heb zitten. Bovendien zitten er sinds de operatie zodanig grote littekens, dat ik mijn armen niet eens meer kan strekken.”

Sommigen beklagen zich bovendien over de omstandigheden tijdens de ingreep. Zo zegt Jacky van den Berg:

„We lagen met z’n tweeën in dezelfde operatiekamer. Alsof de billendokter twee operaties tegelijk kon doen.”

Lees ook  Charmaine uit First Dates blijkt behoorlijk pittige foto’s online te hebben staan!

Ze vermoedt zelfs dat één operatie niet door de chirurg is uitgevoerd, maar door een van zijn assistenten. De chirurg zou volgens haar tussentijds even over zijn schouder hebben meegekeken.

Plastisch chirurg Wouter van der Pot, onder meer werkzaam bij het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk en veelvuldig ingezet als expert bij het doen van cosmetische hersteloperaties:

„Een operatiekamer dient voor een cosmetische ingreep volledig steriel en hermetisch afgesloten te zijn. Ook de deuren dienen dicht te blijven. Twee patiënten tegelijkertijd op één kamer is uit den boze.”

’Korset’
Eigenaresse Zubeyde Akdas van Imed Istanbul wuift alle aantijgingen weg. Ook als haar wordt gewezen op de protest-Facebookpagina met boze klanten.

Zij vermoedt dat de klachten van de ontevreden vrouwen voortkomen uit een ongezonde leefstijl. „Wij adviseren na iedere liposuctie-operatie massages te doen, sportief te leven en een korset te dragen.”

Volgens de directrice mogen de ongelukkige vrouwen altijd terugkomen voor een hersteloperatie, die voor eigen kosten is. En verder wil zij niet ingaan op „individuele gevallen”.

Chirurg Van der Pot is daar nogal sceptisch over. „Het klopt dat na zo’n operatie gemiddeld zes weken lang dag en nacht een corset of drukkleding gedragen moet worden.

Voorafgaand aan de ingreep wordt dat in Nederland uitvoerig besproken tussen arts en patiënt. Maar vrouwen die op het vliegtuig stappen, zich laten opereren en weer terugkeren naar Nederland zien de arts vaak alleen op de dag van de operatie. Dan schiet nazorg er bij in.”

Ali Pirayesh is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).

Hij stelt dat er geen goede redenen bestaan om voor een ingreep als liposuctie, de ’brazilian butlift’ of borstvergroting naar een prijsvechter in het buitenland te gaan.

„In Nederland weet je dat als iemand echt plastisch chirurg is en lid van de NVPC/NVEPC er controles zijn van de inspectie en je kunt over de ervaring van de arts lezen.

In het buitenland weet je niets van iemands kwalificaties. Er is niet altijd sprake van inspectie of toezicht.

De operatieruimtes zijn soms niet zo schoon als hier. Bovendien wordt in het buitenland bij sommige klinieken veel tegelijk gedaan. Dat geeft een enorme kans op complicaties.”

En daar zit de grootste pijn nog wel, wat hem betreft: „Er zijn al mensen overleden omdat er te grote hoeveelheden vet in vooral de billen zijn gespoten. Er zijn natuurlijk ook prima klinieken in het buitenland, maar die zijn meestal net zo duur als hier.”

19-jarige Jongen pleegt zelfmoord omdat ze hem pesten vanwege zijn gehandicapte moeder..

Roemeense aanklager: ‘Vermoeden dat Johannes V. op meerdere plekken heeft toegeslagen’