in

Wielrenner rijdt 45 waar je 30 mag en krijgt dikke boete voor ‘gevaarlijk rijgedrag’

Bij de grote verkeerscontrole in Nationaal Park Veluwezoom in Rheden en Rozendaal is zondag een wielrenner bekeurd voor het veroorzaken van een gevaarlijke situatie en het overschrijden van de maximumsnelheid.

De wielrenner werd gecontroleerd aan de Kerklaan bij Kasteel Rosendael. ,,Op de plek waar mijn collega’s stonden kwam de wielrenner met 45 kilometer per uur de bult af en daar ging hij links en rechts langs het andere verkeer’’, vertelt een woordvoerder van de politie.

,,Dat verkeer bestond uit auto’s, fietsers en voetgangers. In de richting waar hij ging, was ook een voetgangersoversteekplaats en een parkeerplaats waar auto’s en voetgangers vandaan kwamen.’’

De combinatie van de snelheid van de fietser, zijn inhaalmanoeuvres en de aanwezigheid van het overige verkeer leverde volgens de politie een gevaarlijke situatie op.

Lees ook  Nieuwe wending in scheidingssoap rond Wesley en Yolanthe.

Daarom is de wielrenner staande gehouden en is een proces-verbaal opgemaakt op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet.

30 is de maximale snelheid
De omgeving rond de Posbank staat bekend als geliefd terrein voor motorrijders en wielrenners, vanwege de vele bochten en hoogteverschillen. Toch is dat volgens de politie geen vrijbrief om de verkeersregels te negeren.

,,De wielrenner heeft zich net als andere weggebruikers te houden aan de maximumsnelheid’’, verduidelijkt de politie. De Kerklaan ligt binnen de bebouwde kom en hier is 30 kilometer per uur toegestaan.

Drempels
Op de Kerklaan gebeuren met enige regelmaat ongelukken. Twee jaar geleden overleed een 83-jarige Oosterbeekse die vanaf de Kerklaan het kasteelterrein op wilde fietsen.

Lees ook  Hartverscheurend: babyneushoorn probeert te drinken bij dode moeder

Onlangs werden hier plastic drempels na zeer korte tijd weer verwijderd, omdat ze gevaarlijke situaties opleverden. Hoe het nu verder moet, en of de drempels toch weer terugkeren, wordt binnenkort bekeken.

RETO Arnhem
Voorzitter Arjan Pijnenburg (RETO Arnhem) heeft geen signalen ontvangen dat de wielrenner een van de ruim 500 leden van zijn wielervereniging is. De bekeuring van de wielrenner noemt Pijnenburg ‘volkomen terecht’.

,,Racen doe je als wielrenner in een wedstrijd, op een voor overig verkeer afgesloten circuit.” De vereniging ziet naar eigen zeggen streng toe op het naleven van de verkeersregels, onder andere door de inzet van ‘wegkapiteinen’ die een leidinggevende en corrigerende functie vervullen tijdens de ritten.

Stel is gedwongen om baby aan ziekenhuis te ‘verkopen’ omdat ze de rekening niet kunnen betalen

Vrouw beschuldigt Efteling van racisme en vernedering, maar park doet juist aangifte tegen haar