in

Wie vermoordde Durdana uit Heino: piraten of haar eigen man Peter?

Peter en Durdana uit het Sallandse Heino zijn met hun zeiljacht Lazy Duck bezig aan de reis van hun leven. Drie jaar lang ontdekt het echtpaar samen de wereld, totdat hun avontuur voor de kust van Colombia in een nachtmerrie verandert. Durdana wordt vermoord. Een overval door piraten, zegt Peter. Justitie gelooft hem niet. Dinsdag staat hij in Utrecht voor de rechter op verdenking van moord op zijn vrouw.

Islas del Rosario, Colombia. Kleine eilandjes met hagelwitte stranden. Een azuurblauwe zee onder een stralende hemel. Het is in dit paradijsje waar Peter P. en Durdana de Bruijn op zaterdagavond 19 september 2015 voor anker liggen. Vredig dobberen ze met hun 12 meter lange zeiljacht Lazy Duck op de rustige golven, een paar honderd meter uit de kust van toeristenstad Cartagena.

Dan klinkt er plotseling gestommel. Terwijl Durdana een verse kreeft schoonmaakt, enteren zes gemaskerde mannen, vermoedelijk piraten, de Lazy Duck en klimmen aan boord, op zoek naar geld en waardevolle spullen. Peter is op het toilet. Als hij buiten komt, loopt hij tegen een van de overvallers op. Er ontstaat een worsteling waarbij hij in zijn arm wordt gebeten. Hij krijgt een harde klap met een metalen voorwerp en raakt bewusteloos.

Als hij weer bij zinnen komt, loopt hij naar het dek. Durdana ligt roerloos op de grond, een bebloede handdoek ligt over haar gezicht. Ze is dood. Omgekomen door verstikking en harde klappen op haar achterhoofd, zou later uit forensisch onderzoek blijken.

Peter pakt een mobiele telefoon, belt de politie, maar geeft in de hectiek een verkeerde locatie door. Hij belt een tweede keer, nu met de juiste coördinaten. Het duurt anderhalf uur voordat de politie de Lazy Duck bereikt.

De kustwacht start een klopjacht op de piraten die volgens Peter zijn vrouw hebben vermoord. Vijf eenheden worden ingezet en kammen het gebied hermetisch uit. Zonder resultaat: van de daders geen spoor.

Politiebureau
Het onderzoek aan boord verloopt chaotisch. Er blijkt geld verdwenen, omgerekend 60 euro. Peter wordt meegenomen naar het politiebureau en als getuige verhoord. In de bijtwond op zijn arm heeft de Colombiaanse politie geen interesse. Dagenlang loopt Peter in dezelfde kleding rond waarmee hij zijn vrouw onder het bloed aantrof. Het is snikheet, maar douchen mag hij niet. Pas na vier dagen hebben de rechercheurs tijd om de verwondingen op zijn lichaam te onderzoeken

LEES OOK!
Man ziet hond in hete auto zitten en slaat ruit in onder toezicht van politie

Door de wijze waarop de Colombiaanse justitie hem behandelt, begint Peter te vermoeden dat ze zijn verhaal niet serieus nemen. Dat blijkt wel als justitie zijn getuigenverklaring in de lokale pers ‘verwarrend’ noemt en ‘tegenstrijdig’.

Hoewel Peter officieel geen verdachte is, laat het Openbaar Ministerie in Cartagena hem weten dat hij toch vooral in de buurt moet blijven, stand-by moet staan voor als ze hem weer willen verhoren. Agenten posten geregeld bij het hotel waar hij verblijft.

Dertien dagen na de moord geven de autoriteiten het lichaam van Durdana vrij. Per vliegtuig wordt ze naar Nederland gebracht. Peter wil graag bij haar blijven en besluit Colombia te verlaten. Via een omweg lukt het hem om Nederland te bereiken.

Opgepakt
Op advies van zijn advocaat Bob Vink keert hij niet meer terug naar het Zuid-Amerikaanse land, uit vrees opgepakt te worden. Het vertrouwen in het onderzoek is dan al tot een dieptepunt gedaald. In de Stentor zegt zijn advocaat: ,,In een eerlijke rechtsgang heb ik weinig vertrouwen. Het onderzoek wordt via de kranten op tendentieuze wijze naar buiten gebracht.”

Dat blijkt wel uit het feit dat Colombiaanse media eerder op de hoogte zijn van het autopsierapport van Durdana dan haar familie zelf. ,,En de belangrijkste aanwijzing blijft uit de kranten”, zegt Vink. ,,Peter draagt zijn onschuld namelijk op zijn lichaam. Hij heeft op zijn arm een bijtafdruk die niet van hem en niet van Durdana is.”

DE WAARHEID VAN JUSTITIE
Het avontuur van Peter (nu 64) en Durdana (54) begint in mei 2012. In de ruim drie jaar die volgen verkennen ze de wereld. In september 2015 komen ze aan in Colombiaanse wateren. Maar daar gaat het mis. Even voor negen uur op deze broeierige septemberavond verandert hun droomreis in een nachtmerrie. Durdana wordt omgebracht. Een roofmoord door piraten, zegt Peter. Maar al snel zet het OM vraagtekens bij zijn verhaal. Rechercheurs verbazen zich over de geringe buit van 60 euro. Waarom namen de overvallers andere waardevolle spullen aan boord niet mee, zoals sieraden en een computer?

LEES OOK!
Pasgeboren baby gedumpt in veld, zit helemaal onder de mieren- en muggenbeten.

Sporen
En waarom waarschuwde Peter de politie via een mobieltje en gebruikte hij niet de geavanceerde marineradio aan boord? Daardoor ging kostbare tijd verloren. En hoe kan het dat er aan boord geen sporen van derden zijn gevonden? Bovendien, zeggen de autoriteiten, komt piraterij in dit deel van de Colombiaanse wateren helemaal niet voor.

Een paar dagen na de moord twijfelt justitie openlijk aan de verklaring van Peter. Ze schroomt niet deze twijfels met media te delen. Het echtpaar uit Heino zou ruzie hebben gekregen en uit pure razernij zou Peter zijn vrouw hebben omgebracht.

Peters advocaat Vink mengt zich die eerste weken in de discussie. De verdachtmakingen zouden volgens hem te maken hebben met het toeristische imago van de regio rond Cartagena. Een roofmoord op toeristen zou de toeristische sector slecht uitkomen.

Ook klopt er weinig van wat justitie naar media lekt, stelt hij. Er missen wel degelijk waardevolle spullen. De portemonnee van Durdana is verdwenen, evenals een dure camera. Die spullen zijn, net als het stompe wapen waarmee Durdana meerdere keren is geslagen, nooit gevonden. De overvallers moeten het dus wel hebben meegenomen. Ook hebben zij de boordradio onklaar gemaakt, waardoor het Peter meer tijd kostte om de politie in te schakelen.

Eigen onderzoek
Het OM in Oost-Nederland start na een paar maanden een eigen onderzoek. Tot twee keer toe gaat een Nederlands rechercheteam naar Colombia. Betrokkenen worden gehoord en forensisch experts onderzoeken de Lazy Duck op mogelijke sporen.

In het voorjaar van 2016 gebeurt waar Peter al maanden bang voor is; van getuige verandert hij in verdachte. Moordverdachte. Want volgens het OM in beide landen heeft hij zelf zijn vrouw om het leven gebracht. Dinsdag start zijn strafproces in de rechtbank in Utrecht. Tot opluchting van Peter. ,,Ik durf op voorhand wel wat af te dingen op het rechtssysteem in Colombia”, zegt zijn advocaat Vink. ,,Nu mag een Nederlandse rechter beslissen of Peter iets te verwijten valt. Daar zijn we eerlijk gezegd wel dankbaar voor.”

Doodgestoken Tom (64) ‘keek zo uit naar de komst van zijn eerste kleinkind’

Amerikanen bidden massaal voor verrijzenis overleden Olive (2): ‘Ze moet als Jezus uit dood opstaan’