in

Wéér geen zoon: hoe beïnvloed je het geslacht van je baby? Dit trucje weet bijna niemand!

Ze hebben er zeventien jaar voor moeten oefenen, maar uiteindelijk is het de Britse David en Alexis Brett toch gelukt. Na tien jongetjes hebben ze eindelijk een meisje gekregen.

Ook in Nederland zijn er veel ouders die het geslacht van hun kind graag willen beïnvloeden. Maar hoe doe je dat?

Felicia Oost hoopte al vanaf haar eerste zwangerschap op een jongetje. Het kindje bleek echter een meisje te zijn. “Al vrij snel na de geboorte zijn we het opnieuw gaan proberen. Toen dat weer een dochter bleek te zijn, dacht ik gewoon pech te hebben”, vertelt ze aan Editie NL.

Voordat ze voor de derde keer zwanger raakte, ging ze op onderzoek uit. “Ik ben gaan googelen of er niet iets was waarmee we invloed konden uitoefenen op het geslacht, bijvoorbeeld qua voeding. Dat hebben we toen geprobeerd.”

Teleurstelling
Bij de echo bleek het derde kind echter weer een meisje te zijn. “Het klinkt misschien stom, maar ik was toen wel een beetje teleurgesteld. Maar al gauw hebben we het geaccepteerd.”

Lees ook  26-jarige journaliste Michelle Willemsen toont nogmaals waarom ze een echt kijkcijferkanon is

Gelukkig voor Felicia bleek het de vierde keer toch raak. “Eindelijk was ik zwanger van een jongetje. Daar waren we heel blij mee. De meiden vinden het ook heel leuk dat ze een broertje hebben.”

IVF-behandeling
Ook Ouders van Nu-hoofdredacteur Hilde Tholen heeft zich in het onderwerp verdiept, omdat ze alleen maar zoons kreeg. “De kans op een zoon of dochter blijkt niet groter te worden als je al een paar zoons hebt.”

Wel is het bij een IVF-behandeling praktisch gezien mogelijk om het geslacht van de baby te kiezen. Vóór terugplaatsing van de eicel kan namelijk al gezien worden of het een meisje of jongetje wordt. In Nederland is het echter verboden om zonder reden het geslacht van je kind te kiezen. “Dat mag alleen als er sprake is van een genetische afwijking”, legt Hilde uit.

Lees ook  Dit arme hondje werd zwaar verwaarloosd... Dankzij de Dierenbescherming ken je 'm niet meer terug!

Naar het buitenland
In sommige landen zoals de VS en Cyprus is het wel toegestaan is om door middel van IVF het geslacht van de baby te kiezen. Sommige Nederlanders reizen daarom naar het buitenland af. “Elke maand behandelen we ongeveer drie Nederlandse stellen die graag een jongen of een meisje willen”, vertelt de initiatiefnemer van geslachtskeuze.nl en genderkliniek.nl aan Editie NL.

“We zien veel verschillende soorten mensen langskomen. Advocaten, politieagenten, noem het maar op. Het is een kostbaar traject, een behandeling op Cyprus kost al snel 10 duizend euro.”

Cyprus
Het IVF-voortraject kunnen mensen thuis in Nederland doen. “Voor de bevruchting moet je naar Cyprus, waar ze de embryo selecteren. Je kunt daarna ook gewoon verloskundige zorg krijgen in Nederland.”

Het zoontje van Janne heeft microcefalie: ‘Maar dit jochie gaat heel ver komen’

Foto ‘na*kte’ Maan gaat viraal