in

Weduwe van man die stierf nadat agenten op hem gingen zitten: ‘Ze proberen zijn dood weg te moffelen’

Ze krijgt er haar man niet mee terug, maar toch is het een kleine opluchting dat er eindelijk een beetje beweging in het onderzoek zit. Dat zegt Henrieta (40), de weduwe van de Slovaakse man die stierf nadat hij op de luchthaven van Charleroi hardhandig werd aangepakt door de politie. Gisteren vertelden familieleden dat uit schokkende beelden van een bewakingscamera bleek dat agenten op de 38-jarige geboeide man hebben gezeten en dat een agente in zijn bijzijn een Hitlergroet bracht.

Het verhaal trok de aandacht van de Belgische politiek. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt de uitgelekte beelden van het politieoptreden in Charleroi ‘ongepast’. Zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem stelt dat het ‘buiten alle proportie’ is: ,,Dit moét worden opgehelderd.” Justitieminister Geens vroeg het dossier op en de federale politie is met een tuchtonderzoek gestart.

Henrieta Chovancová wil niets liever. Dat verlangt én vraagt de weduwe van Jozef Chovanec (38), de jonge vader waar het over gaat, nu al 2,5 jaar van de rechtbank in Charleroi. ,,Ik vind het tamelijk verbijsterend wat er nu in België gebeurt”, zegt ze tegen Het Laatste Nieuws.

Het geeft me allemaal nog meer het gevoel dat ze in Charleroi de dood van mijn man proberen weg te moffelen. Alsof hij vuilnis was dat moest verdwijnen
Weduwe Henrieta Chovancová

,,Al 2,5 jaar bewegen mijn advocaten en ik hemel en aarde om de dood van mijn man te onderzoeken. Al 2,5 jaar gebeurt er amper iets. En nog erger: na 2,5 jaar reageert iedereen in België stomverbaasd. Iedereen is geschrokken van die beelden. Maar die beelden bestaan óók al 2,5 jaar!” Ze verheft een beetje haar stem, maar benadrukt dat ze zich normaal niet snel kwaad maakt. ,,Ik ben gewoon zo verdrietig. Het geeft me allemaal nog meer het gevoel dat ze in Charleroi de dood van mijn man proberen weg te moffelen. Alsof hij vuilnis was dat moest verdwijnen.”

Lees ook  Kimberly en Jonas komen terug van hun huwelijk en vinden huis vol papiersnippers: “Wij dienen klacht in”

Nooit gezien
Ook de top van de federale politie reageerde verbaasd toen ze op de site van de Vlaamse krant de beelden van de arrestatie zagen. ,,Eerlijk: die beelden waren voor ons nieuw. Wij wisten niet van hun bestaan af en hadden ze dus nooit eerder gezien”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. De beelden van dansende en schaterlachende politiemensen naast en op een stervende arrestant kwamen op het hoofdkwartier in Brussel hard aan. De betrokken medewerkers bleven al die tijd gewoon in dienst. Bij de top van de federale politie volgde gisteren een urenlange crisisvergadering. Mét beslissingen.

De vrouwelijke inspecteur die een Hitlergroet bracht – volgens haar omdat de arrestant ‘fascisten’ zou hebben geroepen – werd meteen overgeplaatst naar een binnendienst en kreeg er een administratieve functie. ,,Zo komt ze niet meer in contact met burgers”, zegt Sarah Frederickx. Zij benadrukt dat dit geen sanctie is. ,,Het is een voorlopige ordemaatregel. Er is nu onmiddellijk een tuchtonderzoek gestart. Er kunnen op basis daarvan nog sancties volgen.”

In het allerslechtste geval riskeert de nu 22-jarige agente ontslag. Over de andere betrokken agenten is (nog) geen beslissing genomen. De federale politie wijst daarvoor naar de complexiteit van de tuchtprocedure. In de wandelgangen klinkt het dat ze het risico niet willen lopen nu fouten te maken en later een schadevergoeding te moeten betalen aan de betrokken agenten.

Naast het tuchtonderzoek voert de federale politie ook een onderzoek in de eigen gelederen. De top wil weten hoe het kán dat de beelden uit die cel – of toch minstens de inhoud ervan – de hoger geplaatste mensen die dat moesten weten nooit bereikten. Dat de beelden in beslag genomen waren door de onderzoeksrechter in Charleroi is geen excuus, vinden ze. ,,Laat ons duidelijk zijn: als we in 2018 hadden geweten wat we vandaag weten, dan hadden we toen al diezelfde beslissingen genomen. Maar we wisten het niet. We willen weten hoe dat komt.”

Lees ook  “Ik zal het niet meer doen”: jongetje klampt zich vast aan auto terwijl zijn mama hem probeert achter te laten

Bronnen laten aan Het Laatste Nieuws weten dat het diensthoofd van de luchthavenpolitie in Charleroi destijds net met vakantie was. ,,Het is duidelijk dat de info destijds niet terechtkwam op de juiste plek. Als het onderzoek uitwijst dat sommige mensen hun verantwoordelijkheid niet namen – om welke reden dan ook – dan zal dat gevolgen hebben”, waarschuwt Frederickx.

Het onderzoek is vertraagd door corona, zegt het parket. Bij mijn weten was er in 2018, 2019 en in de eerste drie maanden van 2020 van corona helemaal geen sprake
Advocate Ann Van De Steen

Een begin
Henrieta hoort dat graag. Eindelijk beweging in de zaak. ,,Die overplaatsing van die ene vrouw is een begin. Maar ik verwacht veel meer. Er zaten politiemensen minutenlang op de borstkas van Jozef, terwijl hij al minuten niet meer bewoog. Ik vind dat niet normaal.”

Het parket van Charleroi verschuilde zich gisteren achter corona – daarom duurt hun onderzoek zo lang. Advocate Ann Van De Steen, die de weduwe en zijn dochtertje van 5 bijstaat, noemt dat onzin. ,,Bij mijn weten was er in 2018, 2019 en in de eerste twee maanden van 2020 van corona helemaal geen sprake. Toch duurde het zélfs voor corona 15 maanden voor nog maar het verslag van de forensisch arts klaar was. En we moeten eerlijk zijn: dat verslag geeft geen enkel antwoord. Wij hebben daarop bijkomend onderzoek gevraagd, nog vóór corona. Wij wilden mensen opnieuw laten verhoren. Eén persoon is intussen opnieuw verhoord. Eéntje, in een half jaar. Dat is gewoon geen grondig onderzoek.”

Grote verontwaardiging in Israël: tientallen mannen ver krachten 16-jarig meisje

“Mondkapjes ook thuis verplicht”