in

Wat er gebeurt met 26.000 avondklokboetes, advocaat kondigt massaclaim aan

Honderden mensen die een avondklokboete hebben gekregen, claimen deze terug of willen dat hun prent kwijtgescholden wordt. Advocaat Michael Ruperti laat weten dat hij hun verzoeken rechtstreeks bij minister Fred Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) zal indienen. Het vonnis van de rechtbank in Den Haag is de basis van de procedure.

Tot eind vorige week zijn bijna 26.000 boetes uitgedeeld aan mensen die tijdens de avondklok zonder goede reden op straat waren.

Agenten schreven de boetes uit vanaf zaterdag 23 januari, toen de avondklok inging. In de eerste volledige week – van 25 tot en met 31 januari – ging het ongeveer om 11.000 boetes. In de twee weken daarna telkens rond de 7300. De boetes die zijn uitgedeeld door boa’s zijn niet bekend bij de politie, dus het totale aantal ligt hoger. De hoogte van de boete bedraagt 95 euro.

Lees ook  Rutte: rond Pasen nieuwe stappen, deze lockdown houden we niet nog 4 maanden vol

Onrechtmatig
Wat het ongeldig verklaren van de avondklok voor de reeds uitgeschreven boetes betekent, is nog niet bekend. Volgens advocaat Ruperti zijn de opgelegde boetes met het vonnis van de rechtbank onrechtmatig. De raadsman stelt dat zijn cliënten een informele belangengroep vormen, die tegen de coronamaatregelen is. ,,Zij hebben als bezorgde burgers deelgenomen aan demonstraties, maar behoren niet tot de relschoppers”, aldus Ruperti.

Lees ook  Man stopt zeven staven goud in zijn kont

Een aantal van Ruperti’s cliënten heeft de avondklok opzettelijk genegeerd, om een rechtszaak uit te lokken. ,,Met dit vonnis zijn die zaken overbodig geworden.”

Als de minister de verzoeken tot terugbetaling of kwijtschelding niet inwilligt, zal de groep naar de rechter stappen. Volgens Ruperti is er voor de minister ook ‘een makkelijke weg: alle boetes in één keer van tafel halen’.

Niet te vroeg juichen! Staat vraagt hof om uitstel van besluit opheffen avondklok

ACM waarschuwt: pas op voor veel te dure onbetrouwbare slotenmakers