in

Waarschuwing: komende weken zeer hoge kans op tekenbeten!

Controleer jezelf goed op tekenbeten aankomende weken

Jaarlijks worden in Nederland een miljoen mensen gebeten door teken. Dit bijtgrage, spinachtige insect lijkt klein en onschuldig, maar kan dankzij zijn giftige beet behoorlijk wat gevolgen met zich meebrengen. Een goede waarschuwing voor iedereen die de komende weken weer de natuur in gaat: controleer jezelf extra goed op tekenbeten.

Teken leven vooral in struiken en hoog gras, in bossen, heide, duinen, parken en tuinen.

Verwachte hoge temperaturen

In het hele land wordt de komende weken een sterke toename van het aantal tekenbeten verwacht, zo meldt De Telegraaf. In de afgelopen paar dagen is al een stijging in het aantal teken vastgesteld. De oorzaak hiervan komt voornamelijk door de verwachte hoge temperaturen. Volgens Arnold van Vliet van Nature Today kan het aantal tekenbeten in delen van het land oplopen tot het niveau ‘zeer hoog’.

Lees ook  Jutta Leerdam laat ons weer even genieten van wat heerlijke zomerse kiekjes!

Teken-check

Volgens de Wageningen Universiteit zijn al meldingen vanuit heel Nederland binnengekomen. Arnold Van Vliet zegt hierover: “Het is altijd raadzaam om een teken-check te doen na een bezoek aan bos, heideterreinen en duinen. Maar de spinachtige parasietjes kunnen ook voorkomen in parken, speeltuinen en tuinen.” Er wordt door de Universiteit geadviseerd de teek na de beet zo snel mogelijk uit de huid te verwijderen om het risico op de ziekte van lyme zo veel mogelijk te beperken.

Lees ook  Zwangere pitbull weigert te bevallen: na 1 blik op de echo begrijpt de dierenarts waarom

Controleren
Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen, maar vooral op de warme vochtige plekken van ons lichaam. Controleer daarom extra goed onder de oksels, in de liezen, knieholtes en de bilspleet. Bij kinderen is het belangrijk ook goed op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren te controleren.

Verlaten puppy leeft in schoenendoos – wanneer twee helden haar zien, ontdekken ze vreselijke waarheid

Vrouw met handicap moet uur lang wachten totdat ze naar toilet in vliegtuig mag