in

Vrouw ziet foto van hond die op vuilnisbelt leeft – en weet dat ze hem moet helpen

Toen Crystal Carson een foto van Kratos zag, een Kangal die op een vuilnisbelt in Turkije leefde, was ze diep geraakt.

„Ik dacht, ‘Oh mijn God’. Dit kan niet waar zijn. Hij ziet er zo oud uit’”, vertelde Crystal, mede-oprichtster van Rescuers Without Borders (RWB), aan The Dodo. „Je kon letterlijk al zijn ribben en wervelkolom zien.”

Daarnaast had Kratos ook een ernstig geval van schurft, waardoor hij het merendeel van zijn vacht was verloren.

Crystal dacht niet dat de hond het zou overleven. Toch kon ze de foto niet uit haar gedachten zetten. Het leek alsof zijn ogen direct in haar ziel keken.

De Kangal was niet de enige hond die op de vuilnisbelt leefde. Honderden honden zwerven er op zoek naar weggegooid eten en slapen midden in het afval voor warmte.

In 2017 werd RWB opgericht om deze honden medische zorg en voedsel te geven.

LEES OOK!
Drama op vakantiepark in België: vader rijdt eigen kindje (2) dood

Sommige honden vonden zelfs nieuwe baasjes. Maar helaas is het door een gebrek aan middelen niet mogelijk om iedere hond e redden. Het is nooit makkelijk om te kiezen welke hond hulp krijgt.

Vaak valt de keuze op puppy’s, omdat ze anders niet zouden overleven. Verleden jaar overleden bijna alle nestjes met pups, door honger en de vrieskou.

Ook oudere honden en viervoeters die moeilijk voor zichzelf kunnen zorgen komen in aanmerking voor hulp.

De 8-jaar oude Kratos was een van de kandidaten voor redding. Toen het in november kouder werd, begon de tijd te dringen om hem te helpen.

Een van de lokale reddingswerkers, Gokce Erdogan, was bang dat de hond het niet zou overleven en vroeg Crystal om hulp.

Omdat de hond zo ondervoed en uitgedroogd was, konden ze hem zonder problemen naar de dierenarts brengen. Ondanks zijn conditie, was de viervoeter heel erg vriendelijk en dankbaar.

LEES OOK!
Dionne Stax heeft haar looks niet van een vreemde: dit is haar sexy zus!

Kratos werd behandeld voor schurft, uitdroging en een ooginfectie, maar, tegen alle verwachtingen in, bleek hij voor de rest erg gezond.

Er werd een tijdelijk onderkomen voor de viervoeter gevonden, waar hij dagelijks eten en drinken krijgt. Ook is er medische zorg, mocht het nodig zijn.

Crystal zou de hond graag naar de VS brengen om hem een thuis te geven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Kangals mogen Turkije niet verlaten, omdat ze nationaal erfgoed zijn. Wat ironisch is, geeft Crystal aan, want tragischerwijs sterven ze dagelijks bij bosjes op straat en vuilnisbelten.

Gelukkig gaat het inmiddels stukken beter met Kratos. Hij werd net op tijd gered, want de gure winter had hij waarschijnlijk niet overleeft.

Er moet nog een lange weg worden afgelegd, maar dankzij RWD heeft hij nu een prima kans!

Bedrijf maakt zeldzaam levensreddend Nederlands k*nkermedicijn zes maal zo duur

Nederland gaat vluchtelingen van Sea-Watch 3 opnemen