in

Vrouw waarschuwt voor dít onbekende symptoom van borstkanker

Je gezondheid is het belangrijkste dat er is. Je bent er je ongetwijfeld van bewust dat je je borsten regelmatig preventief moet controleren. En wanneer je dit doet ben je meestal op zoek naar bultjes of knobbeltjes, toch?

Twijfelgeval
De Britse Sherrie Rhodes ontdekte namelijk het tegenovergestelde. Zij ontdekte een kuiltje aan de zijkant van haar borst dat uiteindelijk een symptoom van borstkanker bleek. “Gisteren kreeg ik de diagnose borstkanker”, schreef Sherrie op Facebook. “Het was totaal onverwacht, omdat het kuiltje in mijn borst het enige symptoom was dat ik had. Het viel me eind juni op en ik ging naar mijn huisarts, die me naar een specialist doorverwees.” Een scan, een mammografie en een biopsie later kwam het slechte nieuws.

Lees ook  Juul (42) sloeg haar eigen kind: ‘Kortsluiting in mijn hoofd. Ik greep Joachim en begon te slaan.’

Niet negeren
“Ik was helemaal niet bezorgd omdat ik geen knobbeltje of iets in die aard voelde. Maar toch kreeg ik te horen dat het borstkanker was. Daarom: kijk regelmatig naar je borsten en als er iets veranderd is, negeer het niet.”

Zelf actie ondernemen
Iedereen herkent het wel: wanneer je bijna jarig bent, heb je geen idee wat je wil vragen qua cadeau’s. Hoe fijn is het eigenlijk om te beseffen dat je geen cadeauwensen hebt, omdat je al alles hebt? In plaats van een cadeau kan je nu een ‘kadonatie’ vragen voor kankeronderzoek. Door middel van kadoneren, een initiatief van het KWF, steun je mensen die ziek zijn, of het gaan worden. Plus: je hoeft nooit meer te zeggen ‘dat je alles al hebt, en niet weet wat je moet vragen.’

Lees ook  Moeder waarschuwt voor het haartourniquetsyndroom: "Mijn baby was bijna 4 teentjes kwijt"

Onnodige chemo dreigt voor duizend vrouwen

Linda de Mol openhartig over haar onzekerheden