in

Vrouw verliest oog door parasiet in gewoon kraanwater – oogartsen waarschuwen voor risico

Een vrouw is haar oog verloren door een parasiet in kraamwater.

De Vlaamse Petra van Kalmthout is haar oog verloren door een parasiet die zich in kraanwater bevond. Vrijdagmorgen deed ze haar verhaal in ‘Start Je Dag’ op Radio 2 Antwerpen (VRT), aldus De Standaard.

„Drie jaar geleden ben ik gaan zeilen en ik had mijn lenzen nog in”, vertelde ze. „Nadien heb ik een douche genomen en waarschijnlijk liep het toen mis. Er is kraanwater tussen mijn oog en de contactlens beland. Daarin zit een parasiet die heel onschuldig is, behalve als hij zich op je oog kan nestelen.”

LEES OOK!
Huwelijk Wendy van Dijk en Erland Galjaard doorstond zware storm.

Drie verschrikkelijke jaren met veel pijn volgden, waaronder een mislukte hoornvliestransplantatie. Petra heeft sinds twee weken een kunstoog.

De boosdoener is de acanthamoeba parasiet. Deze bevindt zich o.a. in kraanwater, maar ook in de zee en vijvers. Aan RTL Nieuws vertelde oogarts Tjeerd de Faber dat de infectie die de parasiet veroorzaakt vaker voorkomt.

Als mensen hun lenzen onder de douche dragen of schoonmaken met kraanwater kan de parasiet op het hoorvlies terecht komen. Omdat de ziekte relatief weinig voorkomt, is deze moeilijk te herkennen. Maar als de parasiet toeslaat kan het slachtoffer veel pijn lijden en kan het jaren duren.

LEES OOK!
Let op: dieven KNIPPEN katalysator onder je auto vandaan

De oogarts wil mensen waarschuwen om op te passen met hun contactlenzen:

„Maak ze schoon met lenzenvloeistof en niet met water. Kijk uit als je gaat zwemmen met lenzen in en stap er nooit mee onder de douche.”

Ook al is het zeldzaam, jaarlijks zijn er verschillende mensen die hierdoor veel pijn lijden en zelfs hun oog verliezen. Deel alsjeblieft dit bericht om jouw vrienden op Facebook voor de gevaren hiervan te waarschuwen.

Vrouw koopt een schattige puppy bij de dierenarts, maanden later ontdekt ze haar grove fout

Noah werd geboren met slechts twee procent van zijn hersenen – vier jaar later laat hij zien dat alles mogelijk is