in

Vrouw sterft op toilet nadat verpleegster haar vergeet: “Ik heb hier heel veel spijt van”

Een 40-jarige vrouw heeft zich woensdag in de Tongerse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de dood van een 83-jarige vrouw in rusthuiscomplex Toermalien in Genk. De verpleegkundige had het zwaar hulpbehoevende slachtoffer ’s avonds op het toilet geplaatst, maar vergat haar daarna in bed te leggen. De vastgegespte vrouw viel voorover en stierf aan de gevolgen van verstikking. Pas de volgende ochtend werd ze gevonden. De verpleegkundige uit Bree riskeert een jaar met uitstel op beschuldiging van onachtzaamheid.

Na het avondeten ging de verpleegster, die samen met twee verzorgsters instond voor de zorg van dertig personen, alle bewoners in bed leggen. Het slachtoffer zette ze met behulp van een tillift eerst op toilet om vervolgens een andere bewoner te helpen. “Door een buitengewone samenloop van omstandigheden is ze de 83-jarige vrouw vergeten. Het is een zeer triestige situatie. Je kan het vergelijken met ouders die hun kind in een veel te warme auto vergeten”, sprak haar advocaat Jos Lenaerts.

Lees ook  Vrouw ‘betrapt’ verpleegster op geheime behandeling als ze voor haar ernstig zieke vader zorgt

Schuldinzicht

De zwaar aangeslagen verdachte kon haar medeleven maar niet genoeg uitdrukken. “Ik heb hier heel hard spijt van. Ik ben net verpleegster geworden om mensen te kunnen helpen”, snikte ze. De vrouw werkt nog steeds bij het rusthuis. “Het is een plichtsvolle gewaardeerde verpleegkundige die goede evaluaties behaalt,” klonk het. Het openbaar ministerie had het over een bijzonder spijtige zaak en wees op het blanco strafblad en het schuldinzicht van de vrouw. “Een effectieve celstraf ga ik niet vragen, wel een jaar met uitstel”, klonk het. Na het overlijden nam het woonzorgcentrum verschillende maatregelen om soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Lees ook  Slechts 2 dagen na de abortusgrens werd dit meisje geboren. Ze overtreft alle verwachtingen.
Schadevergoeding

Ook de familie van het slachtoffer had het bij monde van advocate Flavia Lubandy over een verschrikkelijke zaak. “Niet alleen voor 83-jarige vrouw, maar ook voor de verpleegkundige. Wij willen haar dan ook niet met de grond gelijk maken”. De advocate vroeg in totaal een schadevergoeding van 28.500 euro voor de kinderen en kleinkinderen van de overleden vrouw. Vonnis op 31 januari.

 

Toen kreeg ze de naam ‘s werelds harigste meisje – nu heeft ze zichzelf geschoren en haar liefde ontmoet

Jeroen Pauw: ‘Ik ben blij dat mijn moeder is overleden’