in

Vragen na de persconferentie: waarom blijft de avondklok, en kunnen we al zwemmen?

De avondklok wordt verlengd, de middelbare scholen en mbo’s mogen deels open en reserveringen bij kappers stromen binnen.

Vanaf volgende week woensdag mag er weer iets meer, maar de coronamaatregelen en versoepelingen die gisteren zijn aangekondigd roepen op sociale media ook veel vragen op. Dit zijn veelgestelde vragen die zijn binnengekomen op de NOS-socials.

Waarom mogen zwembaden niet open?
Sporten mag (deels) weer voor jongeren tot 27 jaar in de buitenlucht, maar (binnen)zwembaden blijven gesloten.

Een aantal buitenbaden is wel geopend, hier kun je een uurtje zwemmen op reservering. Deze zwembaden mogen alleen open met toestemming van de gemeente en Veiligheidsregio.

“Nog geen zwemles voor onze kinderen, schandalig”, schrijft Sabrina op de Facebookpagina van de NOS. Maar omdat zwemlessen vooral gegeven worden in binnenbaden (en dus binnensportlocaties) is dit niet toegestaan, verklaart coördinerend woordvoerder Robin Middel van Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC).

Hoe is de leeftijdsgrens tot 27 jaar bepaald?
Tjiki vraagt zich af wat de onderbouwing is van het besluit om sporten in teamverband toe te staan tot 27 jaar.

Vanaf 3 maart mogen namelijk niet alleen jongeren tot 17 jaar, maar iedereen tot 27 jaar samen buiten sporten op sportaccommodaties. Overigens niet in competitieverband, maar met het eigen team binnen de eigen club.

Maar hoe is die leeftijdsgrens bepaald? “Bij vrijwel al het beleid gericht op jongeren is ‘tot en met 26 jaar’ de standaardgrens.

Iedere grens die je trekt is uiteraard arbitrair, maar deze grens wordt vaker gehanteerd”, aldus Middel van NKC.

De avondklok zou toch als eerste maatregel worden opgeheven?
De avondklok blijft dus voorlopig: het is tot de ochtend van 15 maart niet toegestaan om tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten te zijn, tenzij dit noodzakelijk is.

Lees ook  Twee doden bij brand in appartementencomplex Delden

Op de vorige persconferentie zei Rutte dat de maatregel “bovenaan staat om te schrappen”. “Ik hoor het ze nog zeggen”, schrijft Anki op Facebook.

Nu redeneert het kabinet dat het mogelijk is om op andere gebieden versoepelingen toe te staan door de avondklok te verlengen.

“Meer versoepelingen zorgen voor meer risico’s. Door de avondklok in stand te houden, worden deze risico’s gecompenseerd”, zegt Middel.

In de briefing woensdagochtend van de Tweede Kamer noemde Jaap van Dissel, hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM, de avondklok “een belangrijke maatregel in het totaalpakket”.

Hij zei dat de avondklok een aanzienlijk effect heeft op de besmettingscijfers: “Bij het ingaan van de avondklok ging het reproductiegetal een stapje omlaag, van 1,3 naar 1,1.”

Waarom mogen er maximaal twee personen per verdieping in de winkel? (En mogen een deur verder wel meerdere mensen zonder afspraak naar de drogist?)
Winkels mogen vanaf volgende week woensdag op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn.

Klanten moeten zich bovendien vier uur van tevoren hebben aangemeld en een bezoek duurt minimaal tien minuten: dit om te voorkomen dat klanten elkaar te snel afwisselen. “Klanten mogen uiteraard wel langer blijven”, legt Middel uit.

Sandra begrijpt dit niet. Op de NOS-Facebookpagina schrijft ze: “Ik moet vier uur van tevoren melden dat ik schoenen kom passen en daarna mag ik zonder aanmelden deodorant kopen.” Dit raakt volgens Middel van NKC de welbekende grens van essentiële en niet-essentiële winkels. “Een drogist verkoopt essentiële goederen, een kledingwinkel niet.”

Lees ook  De dochter van Tom Egbers laat weinig aan je verbeelding over:

Bovendien is deze versoepeling vooral bedoeld om kleinere winkeliers tegemoet te komen, zegt Middel. “Voor de grote meubelboulevard was dit ook niet bedoeld.

Twee personen per verdieping geeft een boetiek of een boekhandel meer mogelijkheden, want sommige winkels bleken niet in staat om snel een ‘click-and-collectsysteem’ op te tuigen.”

Is er al meer perspectief voor de horeca?
Nelleke wil weten waarom de horeca niet op afspraak open mogen, en winkels wel. Demissionair premier Rutte was hier gisteren tijdens de persconferentie en vandaag in de Kamer glashelder over: hij wil wat betreft de horeca geen verwachtingen wekken.

Het nu openstellen van de terrassen zou niet verstandig zijn, omdat die “een eigen aanzuigende werking hebben”.

Eerder deze week pleitte burgemeester Broertjes van Hilversum er juist voor om buitenterrassen te openen.

En ook een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet hier naar kijkt. Maar volgens Rutte leidt dit tot meer bewegingen. Hij wil wel bekijken wat een eventuele volgende stap is.

Waarom is de kinderopvang wel open en de buitenschoolse opvang niet?
De kinderdagopvang en gastouderopvang (inclusief de naschoolse opvang bij gastouder) zijn per 8 februari weer open. De basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs waren al open, en dat blijft ook zo.

Maar de buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. “De bso leidt tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen. Bovendien heeft het sluiten van de bso ook invloed op het thuiswerken van ouders”, zegt Middel.

En aan dat advies: ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ is niets veranderd.

Nos gijzelnemer Tarik Z gooit opnieuw een boodschap video online – Nos doet aangifte!

Autogarage geeft oude brandweerbus mee als leenauto