in

Voor eens en altijd: wat zit er nu precies in de frikandel?

De één spreekt van een ‘curryworst’, de ander van een ‘lange hamburger’ en in de diepvriesafdeling van de supermarkt staat ‘frikandel’ op de dozen.

Maar wat voor vlees zit er nu eigenlijk in de gefrituurde gehaktworst? Twan Jacobs van het Nederlandse diepvriesbedrijf Beckers, een belangrijke leverancier van Belgische frituren, weet het antwoord.

Karton, beenderen, uiers, slachtafval, vet… Klanten vrezen vaak dat een frikandel gevuld is met de nodige troep, maar dat blijkt heel erg mee te vallen.

“Die mythes zijn vijftig jaar geleden ontstaan, toen de frikandel succes begon te krijgen. Sommige ondernemers namen het niet zo nauw met de hygiëne en de grondstoffen. Maar dat waren sjoemelaars”, stelt Jacobs aan onze collega’s van het AD.

Lees ook  Man slaagt na 157 pogingen eindelijk voor theorie-examen

Wat er dan tegenwoordig wel in zit? 40 procent kipseparatorvlees. Lees: het vlees dat achterblijft op het karkas als de billen, borsten en vleugels verwijderd zijn.

Die karkassen worden vervolgens in de fabriek met een zeef ‘gefilterd’, waardoor het zachte vlees afgescheiden wordt van de harde botten.

Met dat separatorvlees kunnen bijvoorbeeld ook nog kipnuggets, kiphamburgers en kippenwit gefabriceerd worden.

Paardenvlees
Terug nu naar de frikandel: die bestaat naast kip nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent).

Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat blijkt steeds gevoeliger te liggen. “Mensen zien die dieren liever in de wei dan op het bord”, stelt Jacobs.

Lees ook  Kamperen 2.0 met deze caravan met twee verdiepingen en een dakterras!

”Mensen zien paarden liever in de wei dan op het bord”
– Twan Jacots, diepvriesbedrijf Beckers

Tel daar tot slot nog water (30 procent), paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers bij en de curryworst is klaar. Speciale kipfrikandellen bevatten tot wel 80 procent kippenvlees en geen varkensvlees.

In de Verenigde Staten bestaat de typische frikandel voor 50 procent uit varkensvlees, 35 procent rundvlees en 15 procent kippenvlees.

Paardenvlees wordt er niet gebruikt. In Engelstalige landen is het eten van paarden ‘not done’. In verschillende Amerikaanse staten is de verkoop van paardenvlees zelfs strafbaar.

Daarom sta jij altijd vol muggenbeten en je lief niet

Babysitter van meisje 7 blijkt monster “Hij wilde het meisje zelfs delen met anderen”