in

Volgens onderzoek nemen katten het gedrag en emoties over van hun baasje

Misschien heb je wel het idee dat je kat steeds meer op je begint te lijken qua gedrag?

helemaal geen vreemde gedachte, want uit onderzoek blijkt dat katten hun gedrag afstemmen op hun baasje. Mocht je kat dus wat asociaal gedrag vertonen of is hij een tikkeltje vervelend, dan weet je waar het aan kan liggen…

Uit recent onderzoek dat werd gedaan door de Nottingham Trent University en de University of Lincoln blijkt dat jouw karakter en hoe je je gedraagt van invloed is op je kat. Kortom: Ze spiegelen zich aan hun baasje.

Lees ook  Famke Louise wil koste wat het kost Valentijnsdate

Onderzoek
tijdens het onderzoek werden 3300 katteneigenaren ondervraagd en geanalyseerd. De baasjes moesten onder meer vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid, gezondheid en levensstijl, en die van hun kat. Hieruit bleek dat mensen die vaak angstig, boos, eenzaam of zich droevig voelen, hun kat meer kans had om gedragsproblemen te vertonen. Vaak kwamen deze katten agressief uit de hoek, voelden zich snel angstig en sommigen waren zelfs ziek door stress of hadden overgewicht. Als je dus niet helemaal lekker in je vel zou zitten, voelt je kat dit ook en kopieert dit gedrag.

Maar gelukkig werkt dit ook andersom. Als de baasjes meer ontspannen zijn, gelukkig en kalm in het leven staan, zijn hun katten over het algemeen ook een stuk gezonder. Veel Katteneigenaren beschouwen hun kat een volwaardig gezinslid en hebben dan ook een nauwe band. Lauren Finka, professor aan de Nottingham Trent University geeft aan dat katten mogelijk worden beïnvloed door de manier waarop we omgaan met de dieren. De studie bevestigt het belang van een goede relatie tussen de baasjes en de beestjes. ”goed voor je kat zorgen betekent indirect ook een goede, gezonde en gelukkige kat”.

Lees ook  Jochie slingert politie op de bon wegens fout parkeren.

Belangrijk: Dit is waarom je nooit een glas water op je nachtkastje moet laten staan

Uniek: moeder van 1.54 meter bevalt van een eeneiige drieling