in

Vier slachtoffers familiedrama Etten-Leur vermoedelijk verdoofd met slaappillen en gewurgd

Verdachte Onur K. (33) van het familiedrama in Etten-Leur heeft dochtertje Deniz (2), zoontje Atakan (6), vrouw Gülcan (31) en moeder Hikmet (65) met zware tabletten eerst in slaap gebracht en daarna gewurgd.

Dat is het meest waarschijnlijke scenario waar de politie onderzoek naar doet. Zo blijkt uit onderzoek van deze krant op basis van onder meer gesprekken met bekenden van de slachtoffers en andere betrouwbare bronnen.

De politie blijkt in de woning lege strips van een zwaar slaapmiddel te hebben gevonden, aldus meerdere bronnen. Mogelijk heeft de verdachte dit middel stiekem toegediend via het eten. Die toedracht, zonder hulpgeroep of lichamelijk verzet, kan verklaren waarom buurtbewoners niks hebben gemerkt van de viervoudige moord op vrijdagmiddag 27 maart.

Zelfmoordpoging
Een en ander zou ook betekenen dat de verdachte tijdens de uitvoering van het misdrijf tijd had voor tussentijds beraad, maar doorging met de uitvoering ervan.

De man zou na zijn (wanhoops)daad vergeefs hebben geprobeerd zich van het leven te beroven. Daarna hield hij zich uiteindelijk bijna drie dagen schuil, vermoedelijk in het buitengebied bij Etten-Leur.

Voor het eerst gepraat met politie
Onur K. heeft eind vorige maand voor het eerst in verhoor verklaard over het drama. Advocaat Martijn Houweling wil hier net als het OM niets over kwijt.

Zo blijft het onduidelijk of de vader ontkent of bekent en in dat laatste geval, wat er naar zijn zeggen precies is gebeurd en waarom.

Schuldenproblematiek
Bekenden van de familie weten zeker dat het gezin een forse schuldenproblematiek had. K. had zijn baan verloren en de familie werd vorig jaar na betalingsachterstanden uit haar huurhuis gezet in Etten-Leur.

Lees ook  18-jarige parkeert BMW huis binnen na p*rno kijken achter stuur

Het gezin trok in bij K.’s moeder aan de Dasseburcht waar het drama zich afspeelde.

Niks te merken
Buurtbewoners die het jonge gezin vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd weer zagen, zeggen dat vader Onur was veranderd: ,,Langer haar, een baardje. Ja, gewoon veranderd.”

Maar dat de man bijvoorbeeld in geestelijk hoge nood zou hebben verkeerd als gevolg van de financiële perikelen, had niemand gemerkt, ook niet in de laatste dagen voor het drama. ,,Als er wat was, dan liet hij het aan de buitenwereld niet merken.”

Psychose
Justitie wil zo snel mogelijk onderzoek laten doen naar de geestestoestand van de verdachte in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen zeggen dat bij daders van gezinsmoorden vaak psychische nood een rol speelt, zoals psychose.

De tekst gaat door onder de foto

De lichamen van de vier slachtoffers werden op zaterdag 28 maart ontdekt door de broer van de vader, een dag na het misdrijf. De verdachte had zelf contact opgenomen en zijn broer foto’s gestuurd van zijn familieleden met het bericht dat ze ziek waren en niet konden praten. Bekenden zeggen dat de broer het niet vertrouwde, onder meer vanwege de vreemde lichaamshouding en gelaatskleur van de familieleden. Hij kon ook geen contact met ze maken via telefoon en sociale media. Toen hij poolshoogte nam in de woning trof hij de slachtoffers aan en was zijn broer Onur niet meer in huis.

Lees ook  Automobilist hoeft geen bon te vrezen

Klopjacht
De politie begon een klopjacht op de vader en zette een filmpje met zijn afbeelding op Twitter. Drie dagen later zagen voorbijgangers de verdachte lopen bij het viaduct over de A58 op het Trivium in Etten-Leur. Ze tipten de politie. Getuigen zeggen dat hij bij de arrestatie een onverzorgde maar kalme indruk maakte. Toen politiemensen hem aanriepen, knielde hij meteen en verzette hij zich niet.

De vier slachtoffers van het familiedrama zijn begin vorige maand in Turkije begraven. Moeder Gülcan, zoontje Atakan en dochtertje Deniz werden ter aarde besteld op de begraafplaats van haar familie in het stadje Giresun. Oma Hikmet, de moeder van vader Onur K., werd bijgezet bij het graf van haar echtgenoot.

‘Het was stil’
Voorzitter Ilhan Tufekci van de Bilal-i Habesi Moskee in Etten-Leur zei eerder dat de Turkse gemeenschap een enorme klap heeft gekregen door het drama. Het gezin was bij veel mensen van die gemeenschap goed bekend. Moeder Hikmet heeft veel in Nederland geboren kinderen Turks onderwezen. Twee weken geleden was er online een emotioneel herdenkingsmoment voor de slachtoffers.

Buurtbewoners hebben het er ook slecht mee. Ze hoorden de jonge Atakan en Deniz op de fatale vrijdag ’s morgens nog vrolijk spelen. ,,Achteraf gezien hebben we daarna niks meer gehoord uit de woning. Het was stil, terwijl het er anders altijd een levendige boel was met de kinderen.”

Honderden boeren maken met trekkers illegaal statement rond 75 jaar vrijheid

Drie kritische Russische artsen uit raam gevallen na kritiek op corona-aanpak