in

Vier mogelijke gevolgen van het dragen van een mondkapje waar iedereen op moet letten

De vraag die we ons moeten stellen is niet zozeer of stoffen maskers een even goede bescherming bieden als chirurgische maskers (we weten dat ze dat niet doen, en misschien is dat prima), maar of er ernstige onbedoelde gevolgen zijn van het aanbevelen van wijdverbreid gebruik.

Hier zijn vier mogelijke gevolgen die, tenzij ze worden verzacht, de zaken erger kunnen maken. Een gewaarschuwd iemand telt voor twee.

Ten eerste suggereert wat bekend is geworden als het Peltzman-effect dat het invoeren van één veiligheidsmaatregel, zoals autogordels, kan leiden tot ander, compenserend risicogedrag, zoals te hard rijden.

In de context van COVID-19 wordt gezegd dat het dragen van een masker mensen een veiliger gevoel kan geven en daardoor anderen aanspoort om bijvoorbeeld meer afstand te houden.

Lees ook  Er bestaat een themapark in Frankrijk wat volledig in het teken staat van wijn drinken

Hoewel we geen duidelijk bewijs hebben dat dit gebeurt tijdens de pandemie, hebben enkele onderzoeken die vóór de uitbraak zijn uitgevoerd, aangetoond dat mensen inderdaad een slechtere handhygiëne hadden wanneer ze een masker droegen.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoe ernstiger een ziekte lijkt en hoe vatbaarder mensen zich voelen, hoe groter de kans dat ze zichzelf beschermen tijdens een pandemie.

Gezien het grote aantal wereldwijde infecties en sterfgevallen, kunnen mensen tijdens de pandemie een meer dan normale naleving van het dragen van maskers vertonen.

Lees ook  Vader en zoon sterven in ongeluk, dan wordt zoon gereanimeerd en zegt het meest bizarre

Ten derde kunnen maskers fungeren als een extra transmissieroute of aanleiding geven tot ander gedrag dat het virus overdraagt, zoals regelmatig aanraken van het gezicht.

Mensen raken hun gezicht gemiddeld 15-23 keer per uur aan – een jeukende of slecht passend masker kan betekenen dat mensen hun ogen, neus en mond nog regelmatiger aanraken.

Ten vierde hebben onderzoekers berekend dat als een hele bevolking dagelijks wegwerpmaskers zou gaan gebruiken, dit een aanzienlijk gevaar voor het milieu zou opleveren, namelijk 42.000 ton potentieel besmet en niet-recyclebaar plastic afval per jaar.

Twee tieners verdronken nadat ze een 5-jarig meisje uit rivier probeerde te redden

Dode man met scootmobiel aangetroffen in sloot