in

Vier jongeren m*shandelen docent: ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’

Vier jongeren van 15 en 16 jaar wachtten donderdag hun docent op na de les en vielen hem aan.

Ze werden door de politie opgepakt en later die dag weer vrijgelaten. De docent van het Aventurijncollege in Bergen op Zoom maakt het redelijk, maar moet wel van de schrik bekomen. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar dit hebben we nog nooit meegemaakt.’’

De leerkracht werd geslagen en geschopt. Mehlika Schopen van het Aventurijncollege noemt de agressie heftig en gecoördineerd.

De leerlingen zijn geschorst door de schoolleiding, die zich in overleg met de politie beraadt over de te nemen stappen.

Volgens Schopen had de docent het viertal donderdag in de pauze aangesproken. ,,Hun gedrag paste niet binnen de afgesproken regels.

Als je je op het schoolplein niet gedraagt, dan komt er een leraar naar je toe. Dat was vroeger zo en zo gaat het nu nog.

Alleen zaten er nu leerlingen bij die lichter ontvlambaar bleken dan gemiddeld.” Terwijl andere leerlingen zich weer naar de lesruimten begaven, wachtte het kwartet in het schoolgebouw de docent op die hen had berispt.

,,Hij is geslagen en geschopt, maar al snel schoten er collega’s en leerlingen te hulp. Gelukkig is geen sprake van ernstig lichamelijk letsel, wel van een serieuze psychische klap.”

Speciale school
Het Aventurijncollege voor voortgezet speciaal onderwijs telt circa 175 vmbo-leerlingen die vanwege sociaal-emotionele, gedrags- of psychiatrische problemen gericht les en zorg krijgen.

,,Het is een school met speciale leerlingen, maar dit incident lag boven de norm die zij hanteren, dus zijn wij gebeld en hebben deze vier opgepakt voor openlijke geweldpleging”, zegt Eric Passchier van de politie Midden- en West-Brabant.

Ook hij spreekt van een uitzonderlijke situatie. ,,Ik kan me niet herinneren dat we zo op een school moesten ingrijpen.” De precieze inzet kan hij niet noemen. ,

Lees ook  Megan van Temptation Island herken je haast niet terug

,Maar je hebt het al gauw over twee, drie auto’s als je vier mensen moet afvoeren, dat gaat de wijkagent met de fiets te boven.”

De vier zijn nog diezelfde donderdag vrijgelaten. ,,De bedoeling is niet dat jongeren van die leeftijd de nacht in een politiecel doorbrengen.”

”Ik kan niet herinneren dat we zo op een school moesten ingrijpen. Dit gaat de wijkagent met de fiets wel te boven”
– Eric Passchier, woordvoerder politie Midden- en West-Brabant

Wel kregen de daders, twee jongens van 15 jaar en twee van 16, een speciale dagvaarding van de officier van justitie.

,,In een speciale zitting spreekt die met hen en hun ouders over het voorval en een taakstraf of boete.

Zo kan contact met de kinderrechter en een mogelijk strafblad worden voorkomen, maar krijgen ze wel een goede les”, aldus Passchier.

Directeur Ivo van Riel van het Aventurijncollege zegt dat het voorval er flink heeft ingehakt bij collega’s en medeleerlingen.

,,Agressie tegen ons personeel zullen we nooit tolereren. Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt.

Onze leerlingen redden het vaak niet in het regulier onderwijs, maar zijn wel corrigeerbaar en komen ze uiteindelijk doorgaans ook heel goed terecht.

Daar werken we hard aan, maar juist daarom is dit exceptionele geval extra teleurstellend en de emotionele impact groot.”

”We werken hard voor deze leerlingen. Juist daarom is zo’n exceptio­neel geval extra teleurstel­lend en de emotionele impact groot”
– Ivo van Riel, directeur Aventurijncollege

Hecht team achter belaagde docent
De herfstvakantie wordt benut om goed na te denken over wat de school met de vier betrokken leerlingen aan moet.

,,Ze zijn niet voor niets geschorst, maar we willen nu de rust bewaren en zorgvuldig kijken hoe we nu verder gaan”, aldus Van Riel, die ervan uitgaat dat de belaagde docent maandag weer voor de klas staat. ,,Ik heb alle vertrouwen in de beste man en er staat een hecht team achter hem.”

Lees ook  In Finland slapen alle baby’s in een doos. Dit zouden ze in Nederland ook moeten doen!

Koraal-woordvoerder Schopen typeert hem als een zeer professionele docent die al lang voor de klas staat.

,,Hij is geen broekje, maar had zoiets nog nooit ervaren, dus dit heeft wel impact.” Van eerdere wrevel tussen hem en de betrokken jongeren is haar niets bekend.

Ook Schopen houdt een slag om de arm wat betreft het vervolg. ,,Behalve met de vier geschorsten zelf moet er ook met hun ouders worden gesproken.

De politie is leidend in dit traject, wij houden nauw contact met hen. Onze conclusie is wel dat er absoluut grenzen overschreden zijn. We gaan dit echt niet pikken en dan druk ik me nog mild uit.”

”Er zijn grenzen overschre­den en dat pikken we echt niet, maar we willen wel maatwerk toepassen. Voor zulke incidenten bestaat geen blauwdruk”
– Mellika Schopen, woordvoerder onderwijs- en zorginstelling Koraal

Schopen benadrukt wel dat de vier leerlingen niet zomaar over één kam geschoren worden. ,,Het zijn nog kinderen en we willen wel maatwerk toepassen.

In samenspraak met de politie bepalen we wat onze stappen zijn. Die kunnen per leerling verschillen. Het lastige is dat er voor incidenten als deze geen blauwdruk of stramien is.”

Het Aventurijncollege telt een kleine 200 leerlingen, van wie de ouders vorige week donderdag al bericht kregen dat de school vrijdag dicht zou blijven voor lessen, maar dat leerlingen wel naar school mochten komen om te praten met Slachtofferhulp en mentoren.

Ook collega’s en medewerkers zijn opgevangen om dit te bespreken te verwerken. En ook in deze vakantieweek blijven we bereikbaar als er iemand behoefte heeft aan een gesprek.”

Hoe je voor eens en voor altijd vervelende wratten en wild vlees verwijdert

Gruwelijk toeval: vader vindt levend begraven baby tijdens uitvaart eigen dochtertje