in

Vermiste Daniël Bordeyne (79), die zijn terminale vrouw om het leven bracht, dood teruggevonden

De Federale politie heeft vanmiddag het lichaam gevonden van Daniël Bordeyne (79). De man verliet eind december 2019 zijn woning en was sindsdien spoorloos.

Het parket gaat uit van een wanhoopsdaad. In 2012 én kort nadat hij wist dat zijn vrouw terminaal ziek was, bracht hij zijn vrouw Lucienne (71) om het leven.

Hij probeerde ook zichzelf van het leven te benemen maar overleefde zijn verwondingen en werd aangeklaagd voor moord. Wellicht werd de onzekerheid of hij ooit voor het hof van assisen moest verschijnen hem teveel.

Bijna een maand nadat hij voor het laatst was gezien in zijn woning in Haakstuk in Kontich, werd er vanmiddag doelbewust op zoek gegaan naar de zeventiger.

Dat gebeurde onder meer in de Nete op de grens tussen Duffel en Lier. Zo’n tien kilometer van zijn woning.

Kort na 13.30 uur werd zijn levenloze lichaam aangetroffen in zijn wagen. Een blauw Fiat Bravo. Het voertuig waarmee hij zich volgens het opsporingsbericht van de Federale Politie op 28 december 2019 mee verplaatste. De wagen werd kort na de vondst uit het water getakeld en in een container bewaard.

Lees ook  Wat is er aan de hand met marianne thieme?

Nadat het lichaam werd geïdentificeerd, kwam ook een wetsgeneesheer ter plaatse. Het lichaam werd onderzocht op sporen van kwaad opzet.

“Maar die werden niet aangetroffen”, luidt het bij de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket. Zij gaan dan ook uit van een wanhoopsdaad.

Terminale kanker
Kort na zijn verdwijning werd er Daniëls buurtbewoners meteen om het ergst gevreesd. De dood van zijn vrouw, vandaag iets meer dan acht jaar geleden, viel hem nog steeds zwaar.

Nadat er bij haar terminale baarmoederkanker was vastgesteld, besloten de twee om samen uit het leven te stappen.

Daniël sneed haar keel over en probeerde vervolgens ook zichzelf dodelijk te verwonden aan de polsen. Lucienne overleed maar Daniël overleefde.

“Iets wat hij nog het verschrikkelijkst vond. Want nu bleef hij toch nog alleen achter terwijl hij dat helemaal niet wilde”, klonk het destijds.

Lees ook  Vrouw ziet dakloze man samen met tien honden fietsen, dan doet ze iets geweldigs

Na zijn ontslag in het ziekenhuis, werd hij aangeklaagd voor moord maar wel opnieuw vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Een jaar later werd het onderzoek naar Lucienne’s moord ‘on hold’ gezet nadat het parket-generaal besliste om het als ‘assisen-onwaardig’ te beschouwen.

Geen afscheidsbrief
Of Daniël zich nog voor het hof van assisen had moeten gaan verantwoorden, was dus na acht jaar nog steeds niet duidelijk en wellicht werd de onzekerheid dat hij voor een assisenjury zou moeten staan als ‘moordenaar’ van zijn vrouw, werd hem wellicht teveel.

In zijn woning werd er geen afscheidsbrief gevonden. Zijn raadsman liet kort na zijn verdwijning wel weten dat hetgeen wat met zijn vrouw gebeurde hem enorm heeft getekend.

“Niemand van ons heeft hem iets kwalijk genomen”, getuigde de schoonzus van Daniël kort na de feiten. “Hij heeft zich ook uitgebreid geëxcuseerd.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Zo ziet de mannelijke verloofde van NikkieTutorials er uit

Marco en Leontine Borsato reageren op scheidingsgeruchten: ‘Het is onzin’