in

Verdachte James B. ernstig ziek, mogelijk nooit uitspraak in zaak mis bruik 12-jarig meisje

De Amerikaan James B., verdacht van mis bruik van een 12-jarig meisje in het Rotterdamse Hilton Hotel, ligt met acute leukemie in het ziekenhuis.

Hij zou terminaal zijn, zo melden Jacques Smits van de Stichting Kinderontvoering en andere bronnen.

Dit zou betekenen dat er nooit een uitspraak zal komen in de mis bruikzaak tegen de 50-jarige verdachte.

De verwachting in december was nog dat het onderzoek naar het mis bruik, dat veel aandacht trok vanwege een Amber Alert na de vermissing van het meisje, in juni klaar zou zijn en besproken kon worden.

Dan kon het OM ook de straf eisen. In de buurt van waar de Amerikaan in de gevangenis zat, zou hij nu in echter het ziekenhuis liggen.

Ernstig ziek door acute leukemie, een vorm van kanker waarbij bloedcellen snel woekeren. Hij zou niet meer te behandelen zijn.

Geen commentaar
Het Openbaar Ministerie doet geen mededelingen over zijn gezondheidstoestand. ,,Over de medische toestand van een persoon doen wij nooit uitspraken’’, stelt een woordvoerder. Ook de advocaat van B. wil niets zeggen. Bronnen bevestigen het verhaal van Smits.

”Over de medische toestand van een persoon doen wij nooit uitspraken”
– Openbaar Ministerie

B. wordt ervan verdacht de Rotterdamse scholiere naar het Hilton Hotel te hebben gelokt, waar hij haar zou hebben mis bruikt.

Lees ook  Veroordeelde p*dofiel betrapt op babysitten en het bijwonen van kinderfeestjes.

De Amerikaan leerde het meisje via zijn Nederlandse dochter kennen bij het spelen van het online paardenspel Star Stable. Hij maakte om met het meisje te spreken ook een profiel op Facebook aan, dat hij later wiste.

Vlak voor hij naar Nederland vloog, werden die berichten steeds s*ksueel explicieter, aldus de rechter eerder. De gesprekken verliepen in ‘verliefde sfeer’, aldus de officier van justitie in december.

Hilton Hotel
Eind juni kwam B. aan op Schiphol. Volgens zijn advocaat zou hij naar zijn dochter hebben willen reizen. Hij nam echter direct de trein naar Rotterdam, naar de 12-jarige scholiere.

Eerst checkte hij in bij het Hilton Hotel, daarna sprak hij af met het meisje op het Centraal Station. Zij was met een smoes over een afspraak bij de orthodontist van school vertrokken.

Op het station kreeg zij een toegangspas van zijn kamer en ging daar naartoe, waarna hij haar volgde. Twee dagen zouden zij samen tijd op de kamer hebben doorgebracht.

De politie zette in deze dagen alles op alles om het meisje te vinden. Er werd onder meer een Amber Alert verstuurd.

De politie ging later ook langs bij de Nederlandse vrouw met wie B. vele jaren eerder een kind had gekregen.

Lees ook  Jij kan de ex van Max Verstappen scoren

Volgens deze vrouw was zij door B. ver kracht, maar probeerde zij ruim 18 jaar geleden tevergeefs aangifte tegen hem te doen.

Na onderzoek heeft het OM besloten de Amerikaan hiervoor niet te vervolgen, vanwege gebrek aan bewijs.

Vervolging eisen
Volgens Smits van de stichting Kinderontvoering, die contact heeft met de moeder, zou zij een artikel 12-procedure willen.

Hierbij is het verzoek aan de rechter het OM op te leggen alsnog vervolging in te stellen. Het is de vraag of zo’n procedure nog kan als B. daadwerkelijk in de laatste levensfase zit.

Machteld Roethof, de advocaat van deze vrouw, zegt de procedure te hebben gestart. ,,Ik moest van de media horen dat de zaak was geseponeerd, en nu hoor ik via via dat B. in het ziekenhuis ligt.’’

B. heeft het mis bruik van het meisje altijd ontkend. Volgens het OM zijn er echter meerdere bewijzen. Zo werd haar dna bij hem gevonden op een plek die wijst op mis bruik.

De verklaring van de verdachte over deze sporen worden door het NFI tegen het licht gehouden. Naast dit onderzoek zou ook een psycholoog op verzoek van de rechter met hem spreken.

Bridget Maasland klapt uit de school over ex-liefje Johnny de Mol

Veilig lesgeven: basisschool ontwerpt glazen wanden voor bureautjes