in

Verdachte in stukken snijden kapster Miranda: ‘Ik had de politie moeten bellen’

Bart B., de man die verdacht wordt van het vermoorden en in stukken snijden van zijn vriendin, de kapster Miranda Zitman, wil ‘op essentiële vragen’ geen antwoord geven.

Dat zegt de officier van justitie in de rechtbank in Utrecht. “Het is niet uit te leggen aan de nabestaanden dat hij op belangrijke punten zwijgt.”

De 56-jarige B. werd afgelopen april aangehouden. Miranda Zitman was toen al maandenlang vermist. Het OM verdenkt B. ervan dat hij zijn partner eind december heeft gedood.

Delen van het lichaam van de vrouw werden dit jaar op verschillende plaatsen gevonden, haar romp in een koffer langs het water in Amsterdam en andere delen in de tuin van de woning van B. in Soest. Er zijn nog altijd lichaamsdelen niet gevonden.

‘Onder de trap gevonden’
Aanvankelijk legde B. verklaringen af, maar daar is hij mee gestopt. Zijn advocaat liet in het midden of hij nu wel weer met de politie gaat praten. B. wilde wel kwijt dat hij zijn partner ‘onder de trap had gevonden’. “Daarna heb ik verkeerd gehandeld.”

Lees ook  Estelle Cruijff ernstig gewond! BEROOFD EN IN ELKAAR GESLAGEN

De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld, dat zal niet eerder dan volgend jaar gebeuren. Het onderzoek is nog niet afgerond, liet de officier van justitie weten. Het ging vandaag om een voorbereidende zitting.

Een deel van het lichaam van Miranda Zitman werd in april begraven in Amsterdam. Ze kreeg een anoniem graf, omdat toen niet bekend was van wie de stoffelijke resten waren. Die resten werden in januari in Amsterdam in een koffer gevonden. De begrafenis was anoniem, maar wel ‘mooi en respectvol’, zei één van de aanwezigen.

Opvallende mail
De dood van Miranda is nog altijd met veel raadselen omgeven. Eind december stuurde ze haar klantenkring plotseling een opvallende mail. “Ik ben om privéredenen gestopt met mijn kapsalon in Soest en zal ook niet meer komen knippen in Amsterdam”, stond daarin. En ook: “Soms gaat het niet zoals we allemaal willen. Ik ben op meerdere vlakken toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik nu gevonden.”

Lees ook  Sylvana Simons: Ik word oma, maar veel Nederlanders zijn niet blij..

Miranda Zitman was een bekende in de Amsterdamse Jordaan. Op de Egelantiersstraat runde ze meer dan 20 jaar lang een kapsalon. Medusa, heette deze zaak. Ook klanten uit Amsterdam ontvingen in december de afscheidsmail.

Klanten lieten eerder weten dat ze betwijfelden of Miranda die afscheidsmail zelf had geschreven. De woorden die in de mail stonden, die zouden niet bij haar hebben gepast. “Mijn telefoonnummer wordt binnenkort omgezet naar een buitenlands nummer”, zo beëindigde Miranda haar mail. “Dit nummer wordt na vandaag niet meer gebruikt.”

B. meldde zich eind april zelf bij de politie. Hij wordt binnenkort opgenomen in het Pieter Baan Centrum, voor onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Hij vertelde de rechter daar graag aan mee te willen werken.

Moeder van tweeling die overleed in auto VS: ‘Ik hou nog steeds van mijn man’

Baasje bedenkt geniaal plannetje om kat uit ondergrondse container te bevrijden.