in

Van dons tot schuim: zo maak je hoofdkussens schoon

Je zou hoofdkussens iedere zes maanden moeten wassen
Aangezien je iedere nacht met je hoofd op je kussen ligt, worden ze aardig smerig. Je zweet sijpelt in je kussen, olie en vuil van je gezicht komt door je kussensloop heen in je kussen… Niet fris dus! Het is daarom belangrijk om ook hoofdkussens af en toe even goed schoon te maken. Zo voorkom je problemen met je huid en allergische reacties.

Zo maak je ieder soort kussen schoon.

Dons en fiberfill
Goed nieuws! Donzen hoofdkussens kunnen gewoon in de wasmachine. Was er twee tegelijk zodat de trommel gebalanceerd blijft. Kies een programma voor fijne was en was ze kussens niet te heet. Doe ze daarna in de droger op een laag programma samen met een een tennisbal of een wasdrogerballen.

Veren
Heb je een hoofdkussen gevuld met veren? Deze kan wel in de wasmachine, mits het kussen niet beschadigd is. Doe twee kussens tegelijkertijd in de wasmachine en gebruik maar een klein beetje wasmiddel. Zet de machine op een programa voor fijne was. Je kunt deze kussens ook in de droger doen met tennisballen of wasdrogerballen. Onderbreek de droger regelmatig om de kussens zelf op te schudden. Deze hoofdkussens drogen erg langzaam, dus als de zon schijnt is het raadzaam ze een paar uur in de volle zon te leggen.

Schuim
Helaas kunnen schuimkussens niet in de wasmachine. Gebruik daarom altijd een extra beschermende hoes, want deze kan wel in de was. Gebruik een stofzuiger om ze stofvrij te maken. Je kunt deze kussens wel schoonmaken met een vochtig doekje en een beetje milde zeep. Droog ze aan de lucht.

Schoonmaken
Was je kussens om de zes maanden. Lig jij al sinds de jaren tachtig op hetzelfde kussen te ronken? Wellicht moet je dan even naar de winkel, want kussens hoor je tijdig te vervangen. Als je een kussen dubbelvouwt hoort deze weer terug in vorm te springen. Gebeurt dat niet? Dan ben je toe aan een nieuwe.

Strijk je shirt glad binnen 1 minuut zonder strijkijzer

Maak je matras schoon in drie simpele stappen