in

Vakantie verpest, Paul (70) moet Griekenland gedwongen verlaten: ‘Nederland moet zich kapot schamen’

Een ouder echtpaar uit Haarlem moet tegen hun wil het Griekse eiland Kefalonia verlaten omdat de Nederlandse overheid het reisadvies voor alle Griekse eilanden plots heeft aangescherpt. De inmiddels gepensioneerde maar zeer actieve Paul Marselje (70) is verbijsterd en haalt in harde bewoordingen uit naar het ministerie. ,,Iedere logica in dit besluit ontbreekt”, klinkt het boos vanuit het vakantieresort, waar corona niet eens lijkt te bestaan. In een reactie benadrukt het ministerie dat het reisadvies niet zonder reden is aangescherpt.

Vanwege de onverwachte mededeling moet reisorganisatie TUI alle 6500 Nederlandse toeristen die op de Griekse eilanden zitten binnen een week naar huis halen. ,,Dat is niet omdat we dat zo graag willen, maar omdat we moeten”, zegt woordvoerster Petra Kok. Het gaat hierbij om reizigers die oorspronkelijk na 15 september terug zouden vliegen. ,,Die mensen gaan we inroosteren op eerdere vluchten. Niet omdat wij deze mensen hun vakantie niet gunnen, maar omdat ze anders gedoe krijgen met hun reisverzekering. Dat willen we voorkomen.”

‘Geen goed woord voor over’
Voor de 70-jarige Paul Marselje betekent dat een vroegtijdig einde van een vakantie waar hij en zijn echtgenote juist zo veel behoefte aan hadden. ,,De Nederlandse overheid heeft het voor ons helemaal verknald”, briest de gepensioneerde Haarlemmer. ,,Normaal gesproken begrijp ik hun maatregelen en heb ik begrip voor de moeilijke beslissingen die ze moeten maken, maar dit slaat gewoon helemaal nergens op. Hier is gewoon helemaal niets aan de hand. Er zijn geen besmettingen. Er is geen corona. Er is dus geen inhoudelijke reden om ons hier weg te halen.”

Kefalonia, een eiland aan de Griekse westkust, is al die tijd coronavrij geweest, zegt Marselje. ,,Daarmee heeft TUI ook geadverteerd en dat was voor ons de reden om onze vakantie naar Lesbos om te boeken. En dan gebeurt dit. Het is gewoon niet meer uit te leggen. Van een zorgeloze vakantie is geen sprake meer. We lopen ons voortdurend op te winden. We waren zo aan deze reis toe en nu, volledig onnodig, flikken ze ons dit. Wij hebben er geen goed woord voor over.”

Lees ook  Tarrant kreeg zegening voor terreurdaad van massamoordenaar en Wilders-fan Breivik

‘Totale waanzin’
De 62-jarige Hans van Beek zit sinds een paar dagen met zijn gezin op Kreta en moet vanavond tegen zijn zin terug naar Rotterdam. ,,Een stad waar de besmettingscijfers veel hoger zijn dan alle Griekse eilanden bij elkaar. Het is echt totale waanzin”, vertelt hij. ,,Wij krijgen de indruk dat Nederland totaal geen beeld heeft van de besmettingshaarden in Griekenland. Ze kijken niet per eiland, maar naar Griekenland als geheel. De kans dat je hier corona oploopt, is echt ongelooflijk klein. We voelen ons genaaid, wat een waardeloze beslissing.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil graag benadrukken dat de beslissing om het reisadvies voor de Griekse eilanden te veranderen niet lichtvaardig is genomen. ,,Hier is echt heel veel aan voorafgegaan”, vertelt een woordvoerder, die zich baseert op adviezen van het RIVM. ,,We constateren dat het op de Griekse eilanden niet de goede kant op gaat. Er is een flinke stijging in het aantal coronabesmettingen in Nederland na een verblijf op een Grieks eiland.”

Wat volgens het ministerie ook meespeelt, is dat er op een aantal Griekse eilanden niet of nauwelijks getest wordt. ,,Hierdoor ontstaat niet altijd een duidelijk beeld van de situatie op een eiland. Veel mensen die op het Griekse eiland positief getest zijn, bleken op een van de eilanden te zijn geweest. Dan kan er dus wel niets aan de hand lijken op een eiland, maar het risico op een besmetting met het virus is wel degelijk aanwezig.”

Lees ook  Enorme explosie in Den Haag, huizen ingestort VEEL GEWONDEN

Petitie
De reisbranche wil desondanks een advies per eiland, zoals het Verenigd Koninkrijk dat bijvoorbeeld doet. ,,Leg aan de vakantieklant maar eens uit waarom je uit Nederland niet naar de Griekse eilanden zou mogen, terwijl Duitsers gewoon op Kreta op vakantie kunnen”, zegt Tom van Apeldoorn, uitgever van de reisbladen TravelPro en TravMagazine in Hilversum.

Zijn blad is een petitie gestart voor ‘heldere en genuanceerde’ reisadviezen voor Nederlandse vakantiegangers en de reisbranche. ,,Met ongenuanceerde reisadviezen die afwijken van de ons omringende landen gaat de wereld op slot”, schrijft de uitgever. ,,Niet alleen reizigers zijn hiervan de dupe, maar zeker ook de reisbranche, die al zo zwaar wordt getroffen door de coronacrisis.”

Volksgezondheid
Daar is TUI Nederland het volkomen mee eens. ,,Nederland moet genuanceerder kijken naar de situatie op de Griekse eilanden en op basis daarvan een beslissing nemen die niet meteen voor een complete eilandengroep geldt”, stelt Kok. Dat een verscherpt reisadvies een enorme impact op toeristen, reisorganisaties en de lokale economie heeft, snapt het ministerie. ,,Maar daartegenover is er het belang van de volksgezondheid in Nederland. Daar dragen wij zorg en verantwoordelijkheid voor. Na een zorgvuldige doublecheck, of eigenlijk triplecheck, moeten we een moeilijke afweging maken en is uiteindelijk dit advies er gekomen.”

Ondertussen verkeert Haarlemmer Paul Marselje nog in grote onzekerheid over zijn gedwongen terugvlucht. ,,We kunnen in feite niets plannen, omdat we in principe morgen al terug kunnen vliegen. Nee, onze vakantie is eigenlijk wel zo goed als voorbij.”

Vrouw steekt na roken ‘grote joint’ Jaguar van buurman in de fik

Problemen met door Nederland gekocht vaccin: Proefpersoon kreeg ontsteking aan ruggenmerg