in

Urk vreest wraak na dreigementen

Een dag na opnieuw een roerige avond op Urk vinden inwoners dat de incidenten in hun plaatsje veel te groot worden gemaakt. „Het wordt vreselijk opgeblazen allemaal en Urk is helemaal niet racistisch”, vindt een 58-jarige vrouw. Er blijven zorgen over aangekondigde wraakacties vanuit de Marokkaanse gemeenschap. „We zijn vijf keer telefonisch bedreigd”, zegt een restauranteigenaar.

Afgelopen maandag kregen twee Urkers ruzie met elkaar, waarschijnlijk naar aanleiding van een meisje. Een van hen, van wie de ouders zijn geboren in Marokko, werd uiteindelijk bij zijn huis belaagd door zo’n honderd jonge Urkers. Hij en zijn moeder werden daarnaast door enkele jongeren mishandeld. Dinsdagavond wachtten meer dan honderd Urker jongeren Marokkanen op, die wraak zouden willen nemen. Ze staken urenlang vuurwerk af, maar confrontaties bleven uit.

„We zijn de politie wel erg dankbaar daarvoor hoor”, zegt de 58-jarige vrouw. Ze wil niet met haar naam in de krant. Iedere ingang van Urk werd door agenten beveiligd. Bezoekers werden allemaal gecontroleerd. „Urkers hebben sommige agenten een visje of een frikandel gebracht.”

Racisme
De Urkers vinden dat de belaging bij het huis van de jongen te ver ging, maar verder vinden ze het beeld dat is ontstaan overtrokken. Vooral verzetten ze zich tegen het idee dat Urk racistisch zou zijn. „We leven hier met zo veel Marokkanen, maar nou worden wij hier als racisten neergezet”, zegt de vrouw.

Het bedreigde gezin gaf eerder aan dat jongeren tijdens de belaging dingen riepen als: ’vieze Marokkanen’ en ’rot op naar je eigen land’.

Moeder in shock na aanval Urker jeugd
Een woordvoerder van burgemeester Pieter van Maaren sluit zich daarbij aan. „Er wordt een beeld geschapen alsof hier racistische motieven aan ten grondslag liggen. Dat is niet waar. Het is een ruzie tussen twee jongeren. Die uitlatingen zijn van pubers van veertien, vijftien, zestien jaar. Het zijn geen volwassen, normaal denkende mensen geweest. Het is niet goed te praten, maar het is niet anders dan wat in andere gemeenten geroepen wordt.”

Restauranthouder
De gemeente is de komende dagen extra alert op nieuwe incidenten. Met name voor vrijdagavond wordt gevreesd voor wraakacties uit Marokkaanse hoek. Het bedreigde restaurant op Urk heeft bij de politie van de dreigementen melding gedaan. „Ze zeiden onder andere: ’We steken jullie tent in de fik’”, zegt de eigenaar, die niet met naam in de krant wil. „Dan wordt het alleen maar erger en mijn personeel voelt zich al zo geïntimideerd.”

Voor de m*shandeling zijn twee Urkers (14 en 18 jaar) aangehouden. Daarnaast is een 21-jarige Urker opgepakt vanwege een dreigfilmpje.

15 jaar nadat vrouw verdwijnt met haar 3 kinderen, onthult politie schokkende waarheid over hun geheime leven

Hoe een bijgelegde ruzie tussen Jan Willem (17) en Soufyan (18) uitmondt in een ‘oorlog’ op Urk