in

Tweede Kamer vindt uitzondering coronamaatregelen voor Nederlands elftal een goed idee

Een parlementaire meerderheid van de VVD, SP, CDA en D66 is van mening dat voetballers van het Nederlands elftal die uit coronagebieden komen, onder strikte voorwaarden quarantaine moeten kunnen vermijden.

In ruil daarvoor moeten de spelers regelmatig worden getest. Dat zou goed nieuws zijn voor spelers als Frenkie de Jong en Lieke Martens.

De voetbalbond KNVB heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd of er een uitzondering kan worden gemaakt op de quarantainemaatregelen voor spelers die begin september met het Nederlands elftal gaan spelen.

De KNVB wil deze uitzondering ook voor Oranje-Leeuwinnen. Zij zullen op 18 september in en tegen Rusland spelen.

Uitzonderlijke status
De KNVB wil voorkomen dat nationale spelers die voor een buitenlandse club spelen in een gebied waar Code Oranje van toepassing is, bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten worden geplaatst.

Lees ook  Restaurant serveert tarantula hamburgers voor waaghalzen

Dit geldt bijvoorbeeld voor Frenkie de Jong en Lieke Martens. Beide spelen voor het Spaanse FC Barcelona, waar momenteel Code Oranje van toepassing is.

VVD-vertegenwoordiger Rudmer Heerema begrijpt de eis van de voetbalbond: “Dit is een uitzonderlijke situatie.

Als de KNVB de veiligheid van de spelers en het personeel kan garanderen door middel van vele tests en andere strenge maatregelen, dan denk ik dat een uitzonderlijke situatie mogelijk moet zijn”.

Strikte voorwaarden
SP’er Maarten Hijink (SP) is het daarmee eens: “Wat ons betreft kan een uitzondering worden gemaakt onder strikte voorwaarden, zoals frequent testen.

Europarlementariër Antje Diertens (D66) wil zien wat er gedaan kan worden, “maar er moeten drastische maatregelen worden genomen”.

“Ik begrijp dat deze uitzondering wordt gemaakt voor topsporters in andere UEFA-landen, dus het zou goed zijn als het kabinet contact opneemt met deze andere landen om uit te zoeken hoe zij hiermee omgaan.

Lees ook  Moordenaar van Humeyra overgeplaatst na bedreigen Peter R. de Vries

Hetzelfde geldt voor deze kwestie: een gelijk speelveld in de EU. Tegelijkertijd heeft veiligheid natuurlijk de hoogste prioriteit.

CDA’er Maurits von Martels aarzelt, maar begrijpt ook het verzoek: “Het zou goed zijn om mogelijke alternatieve oplossingen in een Europese context te overwegen. Dan kijk ik graag naar wat er mogelijk is”.

Gesloten hotels
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt bekend dat het de toepassing van de KNVB onderzoekt.

De KNVB wijst erop dat de spelers voor en na de wedstrijden uitgebreid worden getest en ook zoveel mogelijk worden geïsoleerd door te reizen met chartervliegtuigen en te verblijven in gesloten hotels.

In 30 van de 55 UEFA-lidstaten heeft de regering al beloofd de quarantainevoorschriften voor internationale wedstrijden te versoepelen. De meeste grote voetballanden zijn erbij betrokken.

Het gaat vanaf nu erg snel koud worden

Heldenactie op A32: alerte chauffeur gooit vrachtwagen voor ongeluk Overijssel