in

Twee weken op een po-stoel en niet onder de douche: Riet (87) telt haar quarantaine-dagen af

Op een papiertje kruist ze de dagen af, totdat ze eindelijk weg kan uit het kamertje waar ze al bijna twee weken zit, zonder douche of toilet.

Dat Riet Giesen (87) eerst in quarantaine moest voordat ze gaat wonen in een zorgcentrum in Ermelo, dat snapt haar broer Theo nog wel. Maar de manier waarop doet hem de haren te berge rijzen. ,,Een toiletemmer op haar kamer, zonder deksel, die één keer per dag geleegd wordt. Dat is toch niet meer van deze tijd? Kan dat nou niet anders?”

Dit is geen quarantai­ne meer, maar eenzame opsluiting
Theo Giesen, broer van Riet Giesen

Geen alternatief
Nee, dat kan niet anders, zegt de Zorggroep Noordwest-Veluwe waar Riet Giesen nu in quarantaine zit op de locatie Ittmanshof in Nunspeet. ,,In geval van een crisisopname met quarantaineverpleging kan dat betekenen dat er tijdelijk een mobiel toilet op de kamer staat.​ Dat is natuurlijk niet hoe wij het willen, maar als mensen een crisisopname nodig hebben, heb je soms geen alternatief”, aldus woordvoerder Anita Kiers. Desondanks voldoet alle zorg aan het kwaliteitskader verpleeghuiszorg, zegt ze.

Veel zorgcentra laten nu de corona-uitbraak op z’n retour is mondjesmaat weer nieuwe bewoners toe. Maar wel met grote omzichtigheid om het virus niet opnieuw binnen te halen. De vereniging van ouderengeneeskunde Verenso heeft een uitgebreid advies opgesteld hoe hierin te handelen. Veertien dagen strikte quarantaine is in sommige situaties geboden, maar soms ook niet. ,,Het is in elk geval altijd maatwerk”, zegt de branchevereniging van zorgorganisaties.

Schijnveiligheid
Testen in plaats van quarantaine, zoals broer Theo Giesen oppert, is volgens Kiers geen oplossing. ,,Dat biedt slechts een momentopname en heeft bovendien geen zin als iemand (nog) geen coronagerelateerde klachten heeft. Testen zou alleen maar schijnveiligheid opleveren; apart verplegen biedt zekerheid en veiligheid.”

Lees ook  Utrechts spookhuis zó eng dat bezoeker per ambulance naar ziekenhuis moest

In het geval van Riet Giesen pakt het allemaal wel erg ongelukkig uit. Na zestig jaar huwelijk kwam ze eind vorig jaar ineens op straat te staan toen haar man ziek en agressief werd, zegt haar familie. Ze kon tijdelijk terecht bij haar zoon maar een plek in een zorgcentrum was er niet.

Hoogspanning
Weken werden maanden en al die tijd sliep ze eerst op de bank en later op een klapbed in de kamer, omdat ze geen trappen meer kan lopen. In coronatijd zette dat het gezin onder hoogspanning. Nu er dan eindelijk een plek was in het nieuwe zorgcentrum Kroondomein in Ermelo besloot de familie die kans aan te grijpen, ook al moest Riet dan eerst twee weken in quarantaine.

Broer Theo noemt het geen quarantaine, maar eenzame opsluiting. Zijn zus is het kamertje waar ze sinds 19 juni in zit, nog niet uit geweest. Aan het personeel ligt het niet, dat doet enorm z’n best, maar dat verandert niets aan de omstandigheden zegt hij. En dat terwijl er in Ermelo een splinternieuwe kamer – met een eigen wasbak, douche en toilet – op haar wacht.

Twee weken apart verplegen
Waarom niet meteen daar naartoe? Dat is dan weer omdat de zorggroep met ‘voorportalen’ werkt voor nieuwe bewoners. Alles om andere bewoners en personeel zo min mogelijk bloot te stellen aan risico’s tijdens de quarantaineperiode. De zorggroep geeft aan dat de regel is dat alle nieuwe bewoners eerst twee weken apart verpleegd worden, maar bij mensen die alleen lichamelijke klachten hebben, kan dat meteen in hun uiteindelijke woning. ,,Voor mensen met dementie ligt dat moeilijker, zeker wanneer zij dwaalgedrag vertonen.” Of hiervan sprake is bij Riet Giesen, kan het zorgcentrum om privacyredenen niet zeggen. Volgens de familie is zij wel vergeetachtig maar ligt er geen dementie-diagnose.

Lees ook  Zo zag 'Altijd Herres'-Kyan eruit vóór zijn tumorbehandeling

‘Familie wist wat de omstandigheden waren‘
Dat Riet Giesen op een kamer zonder voorzieningen in quarantaine zit, is een gevolg van de omstandigheden, zegt de zorggroep. In normale tijden delen sommige appartementen sanitair. ,,Maar dat is geen optie wanneer mensen in quarantaine verpleegd worden.” Het sanitair wordt dan aan een van de twee kamers ‘toegewezen‘ en de andere kamer krijgt een mobiel toilet. Volgens Kiers is dit met de betrokkene en de eerste contactpersoon van te voren doorgesproken. ,,Het kan geen verrassing zijn geweest.”

Schandalig
Wat vindt Riet er zelf van? Dat kan de Stentor vragen dankzij een permanente Skype-verbinding die de familie heeft laten installeren om een beetje zicht op haar te houden. ,,Dat ik me niet fatsoenlijk kan verschonen is eigenlijk schandalig”, zegt ze. En die po-stoel is ook geen pretje. ,,Er zit geen deksel op. Ik heb er maar een handdoek overheen gelegd. Maar ja, ik ben 87 jaar, ik moet me er maar bij neerleggen.” Ze laat de kaart zien waar ze de dagen op afkruist. ,,Gelukkig zit het er bijna op.”

Vrouw gechoqueerd nadat moeder van vriendje haar gênante vraag stelt aan tafel

Ernstig verwaarloosde Duitse herder David overleden