in

Twee Rotterdamse agenten bestraft na ‘ontoelaatbaar gedrag’ bij huiszoeking

De politie heeft twee Rotterdamse agenten overgeplaatst naar een andere eenheid vanwege wangedrag bij een woninginval. De politie spreekt van ‘ontoelaatbaar gedrag’ en doet onderzoek naar de zaak.

Op camerabeel­den zou ook te zien zijn dat de agenten zwaaien met de vibrators van de vrouw.

Bij de huiszoeking, afgelopen mei aan de Meerdijk in Rotterdam-IJsselmonde, troffen de agenten drugs aan. De verdachte bewoner was op dat moment niet thuis. ,,Ik heb camera’s in huis, die hadden ze uitgezet, maar ze vergaten de verborgen camera”, zegt de man (37) dinsdagavond in de deuropening van zijn woning. Hij was verbijsterd toen hij de beelden bekeek en overhandigde ze een dag later op het politiebureau. Hij brengt de zaak nu naar buiten omdat hij vanwege de drugsvondst uit zijn huis gezet dreigt te worden.

,,De agenten namen blikjes red bull en cola uit de ijskast’, vertelt de man. ,,Ze pakten geld dat in mijn huis lag en zeiden: ‘da’s effe lekker’. Ze stonden de Swish te dansen in mijn woonkamer. Mijn vrouw werd aangehouden. ‘We zullen haar effe doen op het bureau’, zei de ene agent over haar. De ander antwoordde: ‘Nee dat hoeft niet, want ze heeft geen make-up op.”

Overgeplaatst
Op camerabeelden zou ook te zien zijn dat de agenten zwaaien met de vibrators van de vrouw. De dienders zouden verder bewijsmateriaal zonder handschoenen hebben opgepakt. ,,En toen mijn hond aan het blaffen was, zei de ene: ‘Geef even een scherp mes, dan blaft hij niet meer’

Lees ook  Politie: 15 jarig meisje is al 4 dagen vermist – “Kijk goed naar de foto’s en deel dit aub verder”

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat agenten ‘ontoelaatbaar gedrag’ vertoonden in de woning, door blikjes uit de koelkast te pakken. De andere voorbeelden worden uitvoerig onderzocht. ,,Hangende het onderzoek zijn de betrokken twee politiemensen direct overgeplaatst naar een ander team”, aldus de woordvoerder. Welke maatregelen nog meer tegen de agenten worden genomen, hangt van de precieze uitkomsten van het onderzoek af.

Onprofessioneel
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond wil inhoudelijk niet op de kwestie reageren omdat hij de beelden nog niet heeft gezien en de betrokken agenten niet heeft gesproken. ,,Maar in het algemeen moet de politie zich ervan bewust zijn dat hun werk steeds zichtbaarder wordt. Overal zijn camera’s en kunnen beelden worden opgenomen. Op de politieacademie wordt hieraan aandacht gegeven. Ook de agenten die al langer werken, moeten zich hiervan bewust zijn.‘’ Hij wijst erop dat de politie jaarlijks op 1,8 miljoen meldingen afgaat. ,,Iedere klacht is er natuurlijk één te veel. Maar meestal gaat het goed. Excessen stralen af op alle politiemensen.‘’

Wim Hoek, chef van het politiedistrict Zuid, zegt in een verklaring dat onprofessioneel en niet-integer gedrag de basis van goed politiewerk schendt. ,,De politie neemt altijd alle integriteitsschendingen serieus. De politie wil en moet voor de burger een betrouwbare partner zijn. Het is voor ons functioneren van het grootste belang dat wij de burger integer tegemoet treden en dat de samenleving ons vertrouwt.”

Lees ook  Pasgeboren dochtertje Jim Bakkum met infectie opgenomen in ziekenhuis

Straatbarbecue
Met de overplaatsing van de agenten is voor de bewoner het boek niet uit. Hij wordt morgen door de burgemeester uit huis gezet, omdat de politie bij de inval een tas met drugs vond in zijn huis. ,,Die had een kennis bij mij achtergelaten. Zelf had ik misschien vijf xtc-pillen in huis, voor eigen gebruik. Het is twaalf jaar geleden dat ik in aanraking ben gekomen met de politie. En dat was niet voor drugs of geweld. Ik heb met al mijn buren goed contact, ik organiseer zelfs de straatbarbecue.”

Hij noemt de uithuisplaatsing ‘oneerlijk’. ,,Het is bewezen dat die drugs niet van mij waren. Ik heb drie maanden niet kunnen werken omdat ik vast zat, ik werk op een nul-uren contract. Omdat agenten mijn geld hebben meegenomen, 2500 euro, kan ik ook geen nieuw huis huren. Mijn spullen gaan naar een garagebox. Ik sta op straat met mijn twee kinderen, een dochter van negen en een zoon van zeventien.”

Vriendinnetjes rouwen om doodgestoken Megan (15): ‘Haar vriend was altijd jaloers’

Is brood écht een dikmaker? De experts geven uitleg