in

Twee doden door zijn schuld, maar twintiger vecht straf aan: “Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden”

Volgens de politierechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit Willebroek: twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat hij met zo’n 200 km/u van zijn rijvak afweek en hun auto aantikte.

Hij kreeg een straf met uitstel en vecht die aan. “Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.”

In april vorig jaar veroordeelde de rechter Giovanni F. tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan veertien maanden voorwaardelijk. Hij kreeg ook een boete van 500 euro en een rijverbod van twee jaar. Vandaag startte het hoger beroep in Antwerpen.

Asociaal
,,Mijn cliënt verloor als prille twintiger in dat verkeersongeval een familielid én zijn boezemvriend. Dat blijft aan hem kleven’’, zegt zijn advocaat Omar Souidi. De raadsman wijst op het belang van het proces in beroep. ,,De uitkomst zal bepalen of hij voor de rest van zijn leven verder moet met het verwijt dat hij de dood van die twee jongens heeft veroorzaakt.’’

Grote vuurbol
,,We waren de wagens aan het testen.’’ Dat zei Giovanni F. in de ochtend van 15 oktober 2016 tegen de politie, vlak voor hij en zijn passagier met lichte verwondingen van de plaats van het ongeval naar het ziekenhuis werden overgebracht. De arts had zijn achterneef Maxim Feryn (23) net doodverklaard. Hun kameraad Tuncay Teker (22) overleed later in het ziekenhuis.

Op camerabeelden is te zien dat F. in de ene auto, en Teker met Feryn in de andere auto de Rupeltunnel, ten zuiden van Antwerpen, inrazen. Net buiten de tunnel halen ze elkaar rechts in: een verboden manoeuvre. Vervolgens trapt F. vol op de rem en raakt hij het voertuig van zijn vrienden, waardoor ze in de berm een lantaarnpaal raken. De sportwagen verandert in een grote vuurbol.

Lees ook  Belgische toeriste vlucht na amper 1 dag vakantie weg uit India: “Totaal geschokt door wat me overkwam”

In één van zijn eerste ondervragingen gaf Giovanni F. toe dat hij te hard reed, zeker aangezien het regende en de rijbaan vochtig was. ,,Ik weet niet meer hoe hard’’, liet hij de politie weten. Experts die het ongeval reconstrueerden, houden het op een snelheid tussen 193 en 243 kilometer per uur. Volgens de deskundige van Giovanni F. was het veel minder: 154 kilometer per uur, op een plek waar 120 toegelaten is.

De rechter oordeelde in april vorig jaar dat de snelheid er niet toe doet. ,,Zeker is dat Giovanni F. van zijn rijbaan afweek naar de rijbaan met het voertuig van Teker en Feryn, het daar tot een aanrijding kwam en beide voertuigen werden gekatapulteerd. Met de dramatische afloop tot gevolg’’, klonk het.

Giovanni F. kwetste de nabestaanden op de zitting. Hij zei meerdere keren ‘dat sportwagens nu eenmaal gemaakt zijn om snel mee te rijden’. In het vonnis oordeelde de rechter dat Giovanni F. de andere chauffeur heeft aangespoord en uitgedaagd om overdreven snel te rijden. De rechter noemde Giovanni F. ‘asociaal en totaal onverantwoord’.

Steun van Koen Wauters
De overleden Teker was een student handelsingenieur. Hij draaide op zijn 22ste al mee in het familiebedrijf. Extra pijnlijk in dit dossier is dat leden van één en dezelfde familie nu lijnrecht tegenover elkaar staan. F. is de achterneef van de omgekomen Feryn. Die laatste was de zoon van Pascal Feryn, die bij het grote publiek bekend raakte door zijn deelname aan de Dakar-rally met Koen Wauters.

Lees ook  Man verm*ordt vriend, omdat ballen elkaar raken tijdens trio

Pascal Feryn is ook de ondernemer achter het bekende poortenbedrijf in Kapelle-op-den-Bos. De passies van Maxim Feryn lagen bij motorcross en auto’s herstellen. Hij werd klaargestoomd om het familiebedrijf over te nemen. Zijn bureaustoel op het bedrijf is sinds het ongeval leeg.

Moeite met houding
In de verklaring van Maxim Feryn klinkt het dat ze het extra moeilijk hebben met de houding van Giovanni F. Ze nemen er aanstoot aan dat hij één week na het ongeval met twee doden al opnieuw aan het feesten was. Exact één jaar na de crash herdachten de ouders van Maxim het dramatische ongeval.

Terwijl zij rouwden, verscheen er op sociale media een foto van een feestende Giovanni F. in Club Exo in Sint-Niklaas, in lederhosen en in elke hand een fles Dom Perignon. ,,Ze ervaren dit als enorm kwetsend, respectloos en zonder schuldbesef’’, zeggen advocaten Liesbeth Meirens en Frédéric Thiebaut, die de nabestaanden van Feryn bijstaan.

Impact
Volgens zijn advocaat heeft het ongeval een grote impact gehad op de veroordeelde chauffeur. Hij zou intussen al zijn sportwagens van de hand hebben gedaan en nam de fietsenzaak van zijn ouders over. Normaal zou het proces in beroep eind vorig jaar al starten, maar Giovanni F. nam een nieuwe advocaat – Omar Souidi – en kreeg daarom uitstel.

Er waren die dag vele sympathisanten afgezakt naar de rechtszaal om de familie Feryn te steunen. Onder hen ook zangers Koen Wauters en Gunther Neefs. Die laatste verloor in 1980 zijn vader Louis in een zwaar verkeersongeval.

‘André Hazes liet Bridget Maasland half uur wachten op airport!’

Rico Verhoeven en Jacky Duchenne uit elkaar.. Dit is de echte reden!