in

Toen het geheugen van zijn moeder begon te verdwijnen, vond hij een manier om afscheid van haar te nemen

Toen Tony Luciani’s moeder Elia instortte en haar heup brak, besefte het gezin al snel dat het niet alleen haar heup was die moest worden aangepakt. Haar geheugen begon meer en meer te falen en een onderliggende dementie werd steeds duidelijker.

Haar broer stelde toen voor dat de familie Elia naar een bejaardentehuis zou brengen, maar Tony, die vanuit zijn huis als kunstenaar werkt, had andere plannen. In plaats van haar naar een bejaardentehuis te verhuizen, kon Elia in plaats daarvan bij hem komen wonen.

Tegelijkertijd kocht Tony ook een camera om foto’s te maken. Toen hij op een dag in de badkamer stond en de camera testte, keek moeder Elia naar binnen om te zien wat hij aan het doen was. Wat hij toen nog niet wist, was dat dit de start zou zijn van een geweldige serie getiteld “Mom: In the Meantime”.

Lees ook  Eigenaar komt thuis bij depressieve hond – hij krijgt de schok van zijn leven wanneer hij ziet wat zijn hond verborgen houdt

Tony besloot om de camera te gebruiken om herinneringen met zijn moeder vast te leggen. En voor Tony, die heel hard opkeek naar zijn hardwerkende moeder, waren deze herinneringen meer waard dan gelijk wat.

Wat ze zich het beste herinnert, was toen ze nog een klein meisje was. Ze weet niet meer wat er 10 minuten geleden is gebeurd, maar ze herinnert zich wat er 70-80 jaar geleden gebeurde, zo zegt Tony tegen Upworthy.

Omdat Elia samen met haar zoon woonde, kreeg Tony een voltijds model om elke dag nieuwe foto’s te maken. En voor Elia betekende het fotoproject een gevoel van verbondenheid en het gaf hem een doel in zijn leven.

– Ze voelde zich weer waardig. Alsof haar leven nog niet voorbij was. En haar leven is ook nog niet voorbij – en ze heeft dit keer op keer bewezen.

Lees ook  Anouk deelt beelden van ouder echtpaar dat kind uitmaakt voor Zwarte Piet

Het fotoproject heeft mensen over de hele wereld geraakt en naast tentoonstellingen heeft Tony ook een boek gepubliceerd met de foto’s van zijn lieve moeder.

– Het proces om tot het eindresultaat te komen is wat ik me het meest herinner. Het lachen en giechelen en de gekte, zo zegt Tony.

Het is drie jaar geleden dat het project begon en Elia zal zich niet herinneren wat Tony vandaag doet. Maar hoewel de herinneringen verdwenen zijn, is hij dankbaar dat hij tijd had om afscheid te nemen.

– Dit is mijn kans om afscheid te nemen, ook al kan ze ons nog steeds allemaal overleven.

Dementie is ongetwijfeld een grote uitdaging voor zowel de slachtoffers als hun familieleden, maar Tony’s project toont aan dat er manieren zijn om te socialiseren en tegelijkertijd deze onschatbare herinneringen te bewaren. Wat een geweldig project van Tony!

Zie jij deze fantastische kerstkoekjes ook overal op het internet en wil jij ze ook maken? Dan hebben wij het recept voor jou! Lees snel verder!

Tweeling komt via keizersnede op de wereld, als ze naast elkaar worden gelegd gebeurt iets prachtigs