in

Tientallen mensen opgelicht door telefoontjes uit Afrikaanse landen

Het leek de afgelopen jaren rustig rondom de zogenoemde ‘Wangiri-fraude’, maar afgelopen weken zijn weer tientallen mensen het slachtoffer geworden van deze vernuftige oplichttechniek.

Slachtoffers worden gebeld, waarna het de bedoeling is dat ze terugbellen, met alle gevolgen van dien.

Bij de fraudehelpdesk hebben zich al honderden mensen gemeld die aangaven te zijn gebeld door nummers uit Noord- en West-Afrika.

Tientallen mensen belden ook terug en maakten daardoor kosten. Volgens Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk zijn er voorbeelden van slachtoffers die voor honderden euro’s werden opgelicht.

Lees ook  Maar een paar mensen hebben deze klassieker gezongen als Elvis – Maar dan zingt Susan Boyle deze klassieker en komt ze wel heel dichtbij

Rekening loopt snel op
Wangiri betekent in het Japans iets als: één rinkel. En dat is precies wat er gebeurt. De fraudeurs bellen een hele lijst met nummers en laten de telefoon één keer overgaan.

“Fraudeurs hopen dat je uit nieuwsgierigheid terugbelt, wat erg duur is”, zegt Wijngaarde. “Je denkt namelijk dat je geen gehoor krijgt, maar ondertussen heb je al verbinding en wordt er een bandje afgespeeld.

De oplichters hebben dure servicenummers in gebruik, dus de rekening loopt al snel flink op. Dat geld komt bij de fraudeurs terecht.”

Lees ook  Er gaan nog meer bizarre video’s rond van de vrouw uit Tilburg die mannen drogeert!

Bij verschillende telecomproviders was de afgelopen paar weken ook al een piek te zien van inkomende gesprekken uit Noord- en West-Afrika. “Als we dat zien dan blokkeren wij de nummers gelijk”, zeggen woordvoerders van T-Mobile en KPN.

De Fraudehelpdesk en de providers adviseren om de telefoon niet op te nemen als je het nummer niet kent en zeker niet om terug te bellen, zo voorkom je torenhoge rekeningen.

Acht verwaarloosde puppy’s uit berging gehaald

Nick komt er op het vliegveld achter dat hij zijn kat heeft ingepakt