in

Supermarkt haalt desinfectiepoort weg na dreigmails

Een paar dagen na de plaatsing van het desinfectiepoortje bij de Spar in Wemeldinge is deze alweer weg.

Ondernemer Jan Rijkeboer heeft de poort weggehaald nadat meerdere dreigmails waren binnengekomen.

Het poortje riep na de plaatsing op dinsdag gelijk al veel reacties op. Zowel positieve als negatieve, op allerlei platformen.

Maar na een reeks dreigmails van landelijke actiegroepen die ageren tegen coronamaatregelen is het poortje weggehaald.

Dat is een interne beslissing van Spar Nederland geweest, laat een woordvoerder weten. ,,Omdat we gewoon te weinig kennis en ervaring hebben over en met deze desinfectiepoort.

Daarom hebben we besloten er niet mee verder te gaan. We houden ons gewoon vast aan de procedures zoals we dat als Spar doen. Passende bij de RIVM-maatregelen zoals die zijn gesteld.”

Burgemeester in de bres
Inhoudelijk wil de woordvoerder van de supermarktketen niet verder ingaan op de kwestie. Ook niet over alle reuring die in de regio en landelijk is ontstaan naar aanleiding van de poort.

Lees ook  Deze moeder werd boos over de tekst op een waslabel: “Ik dacht dat het een grap was, maar dat was het niet”

Burgemeester Fons Naterop van Kapelle wil dat wel en springt voor Rijkeboer in de bres. ,,De beste man heeft met alle goede bedoelingen een poging gedaan om extra preventie aan zijn winkel toe te voegen.

Hij wil helemaal niet de veiligste winkel van Nederland uithangen, maar zoveel mogelijk zijn best doen voor zijn klanten. Dan is het wel heel erg jammer dat hij dit allemaal over zich heen krijgt.”

Op sociale media ging het inderdaad helemaal los na het nieuws over de desinfectiepoort. Het bericht werd op Facebook veel gedeeld en de reacties waren ook daar niet mals.

De Wemeldingse super haalde de landelijke media en kwam zelfs nog voorbij op de televisie bij Jinek.

De desinfectiepoort was één van de extra maatregelen die de Spar in Wemeldinge had getroffen in strijd tegen coronabesmettingen.

Lees ook  Deze familie gebruikt al 35 jaar dezelfde échte kerstboom

Het zou de kleding en de huid van klanten moeten ontdoen van virusdeeltjes. Dat gebeurde door verstuiving van in water opgelost ozon.

In de winkel stonden nog een ozon-kanon om ’s nachts de hele boel te ontdoen van bacteriën en virusdeeltjes.

GGD: vorm van schijnveiligheid
,,Wij hebben contact gezocht met de GGD over de poort”, aldus Naterop. ,,Die noemt de desinfectiepoort een vorm van schijnveiligheid.

Wij wilden er graag nog een test op doen in verband met legionella. Maar dat wordt nu lastig nu de poort is weggehaald.”

De leverancier en de winkelier hebben overigens nooit beweerd dat het besmette mensen zou ontdoen van het coronavirus.

Wel biedt het volgens de leverancier een extra bescherming tegen besmetting, naast middelen als mondkapjes en desinfectie van handen en winkelwagentjes.

Mannen gooien bijtende vloeistof in gezicht van vrouw (65), slachtoffer ernstig gewond

’Amerikaanse moeder (23) gruwelijk vermoord door s*ksbende’