in

Strand Scheveningen helemaal zwart na uit de hand gelopen vreugdevuur

Op nieuwjaarsdag wordt goed duidelijk hoe groot de ravage is in Scheveningen. Fietsen en auto’s zijn uitgebrand en de straten liggen bedekt onder een deken van as en zwarte smurrie. Een huis zou onbewoonbaar zijn verklaard en de schade is enorm.

De chaos die tijdens in de nacht van maandag op dinsdag ontstond na het aansteken van het vreugdevuur, zet veel vraagtekens bij de traditie. Burgemeester Pauline Krikke liet vroeg in de ochtend weten zich af te vragen of “het organiseren van vreugdevuren in deze vorm in de toekomst nog verantwoord is”.

Vuurtornado’s
Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat het vuur over Scheveningen geblazen wordt en dat kleine vuurtornado’s over het strand razen.

Lees ook  Mama komt thuis en ziet enorme blaren op de voetjes van de baby. Dan ontdekt ze het duistere geheim van de babysitter

Nablussen
De brandweer is dinsdagochtend nog druk met het afblussen van de brandstapel op het strand van Scheveningen. “Het gaat nog wel een aantal uren duren tot alles helemaal uit is”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook worden graafmachines en shovels ingezet om de stapel uit elkaar te trekken en de kern van de stapel te kunnen blussen.

De brandweer is de hele nacht bezig geweest met het vuur en de vonkenregen die ervan afkwam en naar huizen en gebouwen in de omgeving waaide. De massaal ingezette brandweer heeft zich in eerste instantie gericht op het voorkomen van grote branden in de omgeving. “Er zijn direct meerdere hoogwerkers ingezet om daken preventief te koelen om te zorgen dat er geen nieuwe branden zouden uitbreken.”

Lees ook  Hartverscheurend: Oudere man zoekt familie om Kerst mee te vieren

Zwarte smurrie
Het is in de omgeving van het strand rustig op straat. De straten in de bebouwde kom en de boulevard kwamen in de nacht vol te liggen met asresten. “Het gaat nog wel uren duren om alles vervolgens op te ruimen en schoonmaken.” Veegwagens hebben inmiddels al wel een groot deel van het centrum en boulevard ontdaan van de zwarte smurrie die is achtergebleven.

Experts moeten de schade nog officieel vaststellen. Volgens de zegsman zijn er door het vliegvuur tientallen branden in de omgeving geweest, in stukjes duin en plantsoentjes en branden op daken van huizen.

Heftige beelden van vuurtornado en vonkenregen in Scheveningen

Buikpijn en diaree? Signalen dat je misschien wel de ziekte van Crohn hebt