in

Stiekem op vakantie naar ‘geel’ Spanje: ‘Ik laat het niemand weten’

Veel Nederlanders die naar Spanje op vakantie gaan voelen zich met scheve ogen aangekeken. In delen van het land is code oranje van kracht, dus zwijgen ze maar over hun reis. “Ik laat het aan zo min mogelijk mensen weten”, zegt Miranda. Andere vakantiegangers maken zich geen zorgen. “Het is hier veel veiliger dan in Nederland.”

In de Spaanse stad Tarragona vierde Miranda (49) vorige week vakantie, samen met haar man en kinderen. Dit aan de grote klok hangen, deed ze niet. “Daar vinden mensen wat van. Ik was bang dat mijn dochter niet naar school mocht of mijn man niet naar zijn werk.”

Haar collega’s wisten wel van haar reis. Toen ze terugkwam, kreeg ze een telefoontje van haar baas. “Veel collega’s zouden zich druk maken, omdat ik in Spanje was geweest.”

Lees ook  Idioot rijdt met paard in laadbak van pick-up, alleen beveiligd met touw, over snelweg.

“Ik moest verplicht in quarantaine. En dat terwijl ik in geel gebied verbleef, ik begreep er niks van. Een enorme domper en een kater op je hele vakantie.”

In één dag van geel naar oranje
De 53-jarige Bianca had haar familie en collega’s wel ingelicht over haar vakantie naar Ibiza. Maar in plaats van de geplande twee weken, kon ze maar twee dagen genieten van het Spaanse strand. Toen het reisadvies werd aangepast van geel naar oranje, keerde ze terug naar huis. Vrijdagmiddag was ze aangekomen, zondagochtend zat ze alweer op het vliegtuig naar Nederland.

“Ik heb een verantwoordelijkheid naar mijn collega’s en werkgever toe”, zegt ze over de beslissing meteen naar huis te gaan. Ze zit nu tien dagen in quarantaine.

Lees ook  De olifanten gaan allemaal rond de vrouw staan en geven haar een knuffel – de reden daarvoor is geweldig

‘Veiligere vakantie dan Terschelling’
Miranda mag maandag weer aan het werk, maar het onbegrip blijft. “Een collega is naar Terschelling geweest. Wie weet heeft hij wel een terrasje gepakt in Dokkum”, zegt Miranda over de Noord-Friese plaats waar 45 mensen besmet zijn geraakt. “Voor mijn gevoel is het in Spanje veiliger dan in Nederland.”

Ook Bianca vond de veiligheid beter op Ibiza. “Wij zaten in een hotel dat zich strikt aan de regels hield. Op veel plekken, zoals in de lobby, moesten wij een mondkapje op. Ook werden de tafels ver uit elkaar gezet. Mijn ervaring met Nederland is anders.”

Zo is het reisadvies voor Spanje op dit moment:

5-jarig slachtoffer ’had maar moeten wegduiken’

Peter ergert zich kapot aan laksheid over corona: ‘Mijn vrouw stierf na één supermarktbezoekje’