in

Sterke toename dierenmishandeling: ‘Mensen vervelen zich’

Dieren hebben het de laatste tijd zwaar te verduren. Het aantal meldingen van dierenmishandeling is de afgelopen weken fors toegenomen, constateert het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling. Volgens deskundigen is er een relatie tussen mishandeling en de coronacrisis.

In Lelystad werden zwaneneieren uit nesten gehaald en kapot gegooid, in De Lutte werd een ooievaar doodgeschoten en in een huis in Drenthe vonden agenten een Duitse herder die was vastgebonden aan de verwarming en wiens snuit was dichtgeplakt.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van berichten van mishandelde dieren de afgelopen tijd. “Sinds de coronacrisis zien wij toename van incidenten van dierenmishandeling. Er lijkt een verband te zijn tussen dierenmishandeling en de crisis”, zegt Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling tegen Edite NL.

Lees ook  Twee weken op een po-stoel en niet onder de douche: Riet (87) telt haar quarantaine-dagen af

Volwassenen, jongeren en kinderen
“De verveling slaat toe, mensen zitten veel binnen en er ontstaan irritaties. We zien een toename van huiselijk geweld, maar de frustratie leidt ook tot meer dierenmishandeling.” Volgens Endenburg kan iemand die agressief tegenover mensen is, dat ook tegenover dieren zijn.

“Dat zien we niet alleen bij volwassenen, maar ook bij jongeren en kinderen. Zij gaan niet naar school en vervelen zich. Bepaalde kinderen gaan dan streken uithalen. Het is erg zorgelijk als kinderen dieren mishandelen. Het laat een gebrek aan empathie zien.”

Vissen
Ook bij de Dierenambulance Vianen en omstreken komen de laatste weken meer meldingen binnen. “Het heftigst waren drie eendenkuikens die tijdens het paasweekend met kapotgeslagen snaveltjes werden gevonden. Ze waren zwaargewond en we hebben ze moeten laten inslapen. Het was verschrikkelijk”, zegt Gerrit de Boom.

Lees ook  Lichamen van doodgeschoten man en vrouw gevonden aan oever in Henegouwen

Daarnaast ziet De Boom Sinds dat sinds de coronacrisis steeds meer mensen aan het vissen zijn geslagen. “Ze laten vaak een stuk visdraad met haken eraan liggen. Vogels komen daarin vast te zitten kunnen ontstekingen krijgen. Of hun pootjes worden afgekneld. Dan moeten we ze laten inslapen. Mensen moeten hun rotzooi opruimen.”

Corona bij huisdieren
Een ander probleem is dat mensen hun huisdieren dumpen. “We horen steeds meer berichten over dieren, met name katten, die corona kunnen hebben. Dat helpt niet.”

Volgens Endenburg worden weinig daders gepakt. “Dat komt omdat de mishandeling vaak binnenshuis gebeurt. De dierenarts moet hier oplettend mee omgaan en bij vermoedens het expertisecentrum inschakelen.

Peter R. de Vries haalt snoeihard uit naar Koning Willem-Alexander

Automobilist pakt probleem van flitsende agent op effectieve manier aan