in

Stelling: ‘Loslopende katten moeten in Nederland verboden worden’

Ben jij het eens met deze stelling of niet? Twee juristen van de Tilburg Universiteit kwamen vandaag met een bijzondere stelling.

Volgens de juristen Arie Trouwhorst en Han Somsen zijn katten ‘de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld’.

Een (huis)kat die buitenkomt overtreedt daarmee eigenlijk de Europese wetgeving. De stelling werd vandaag door de juristen naar buiten gebracht in een artikel van Trouw.

Omdat katten ‘de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld’ zijn, zouden ze niet zomaar los mogen lopen buiten.

Meest schadelijke uitheemse diersoort
Katten doden veel diersoorten. Geschat wordt dat alleen al in Nederland katten gemiddeld ieder jaar 140 miljoen dieren doden.

In het Journal of Environmental Law is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de kat voor maar liefst 370 bedreigde diersoorten een gevaar vormt. Gekeken naar heel Europa is de kat zelfs een van de meest schadelijke uitheemse diersoort.

Lees ook  Steen door ruit van bus gegooid in Vught: jonge passagier lichtgewond

Katten in Nederland
In Nederland leven gemiddeld zo’n 2 tot 3 miljoen huiskatten, zo meldt Trouw. Naast deze huiskatten lopen er ook nog eens tienduizenden zwerfkatten rond in ons land.

Volgens de Europese wetgeving zouden al deze dieren technisch gezien binnen gehouden moeten worden.

De Europese Vogel en Habitatrichtlijn heeft als regel dat het ons verplicht is om bepaalde soorten en leefgebieden te beschermen. Deze regel halen ook de twee juristen aan in hun artikel.

Europese Vogel en Habitatrichtlijn
Mogelijke bedreigen zouden dus door de mens beperkt moeten worden volgens de Europese Vogel en Habitatrichtlijn.

De oplossing volgens de juristen: katten vrij rond laten lopen in ons land zou feitelijk verboden moeten worden.

Lees ook  Maak kennis met de hond Freddy – ’s werelds grootste hond die iedereen verbaast met zijn grootte!

“Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes.”

Kattenverbod
Volgens de juristen richten de katten buiten grote schade aan. “Elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen.

De uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek.” Niet alleen in Nederland wordt gewerkt aan het probleem. In het Nieuw-Zeelandse dorpje Omaui is er al een kattenverbod.

“Katten mogen hun leven blijven leven zoals het is, maar als ze dood zijn mag je ze niet vervangen”, is het besluit dat de gemeenteraad van Omaui vorig jaar nam.

“We zijn geen kattenhaters”, stelde de initiatiefnemer van het Nieuw-Zeelandse kattenplan vorig jaar. “We willen gewoon verantwoordelijk eigenaarschap en dit is geen plek voor katten.”

Opnieuw vrouw doodgeslagen door partner, man was vrij onder voorwaarden voor gelijkaardige feiten

Vrouw bewaart lichaam echtgenoot elf jaar in vriezer