in

Steeds meer egels dood door robotgrasmaaier

Steeds meer egels gaan dood door de messen van een robotgrasmaaier. De Egelbescherming en de Egelwerkgroep roepen daarom op om de maaier, die aan populariteit wint, niet ’s nachts aan te zetten. “Het is zeker voor de babyegel een slachtmachine.”

Let op: de foto’s in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren.

Het klinkt aanlokkelijk: voordat je naar bed gaat, zet je de grasmaaier aan en als je wakker wordt, is je gras weer lekker kort. Maar waar veel mensen volgens de Egelbescherming en de Egelwerkgroep niet bij stilstaan, is dat er een nare bijsmaak aan vastzit.

Scherpe messen
Egels, die vooral ’s nachts wakker zijn, raken namelijk gewond door de scherpe messen van de machine. “Egelverzorgers die al lang in het vak zitten zien een toename van ernstige verwondingen op de rug”, zegt Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep. “Wij horen die verhalen ook steeds vaker”, zegt Jenny Kleve van de Egelbescherming.

Lees ook  Vervelend pestventje kiest de verkeerde opa uit

‘Volledig weggemaaid’
Vooral jonge egeltjes raken gewond door de machines die vaak ’s nachts aanstaan. Kleve: “Niet omdat de egels een nest in het gras hebben, maar wel omdat de moeders met hun pasgeboren egeltjes door het gras wandelen ’s nachts. De baby’s zijn niet snel genoeg om te ontkomen aan de machine, waardoor ze volledig worden weggemaaid.”

Maar het gaat er ook om dat de maaimachines tot net over de grasrand maaien. “Precies waar de nestjes wel liggen. De baby’s liggen dan in een klein, ondiep nest, waar de machine overheen gaat. Dan is het gewoon een slachting.”

Als de egels niet gelijk zijn overleden, worden ze soms zwaargewond overgebracht naar opvangcentra in het land. Kleve: “Zo heb ik een keer een egel binnengekregen waarvan drie poten waren geamputeerd. We zien vrij ernstige verwondingen die bijna altijd dodelijk zijn. Vaak kunnen we ze alleen nog in laten slapen.”

Lees ook  Roemeense politie: Nederlander hoofdverdachte in zaak moord meisje (11)

‘Pootje lag er half af’
Ook Mirjam Bouwels vond een gewonde egel in haar tuin in Heerlen. Ze zag het meteen: de egel was geraakt door een robotgrasmaaier van iemand uit de buurt. “De egel overnachtte al een langere tijd bij mij in een egelhuisje. Ik ging een keer kijken ’s ochtends en toen zag ik opeens dat hij op zijn zij lag. Het achterpootje lag er half af. Gelukkig heeft hij het wel overleefd, maar het zag er niet goed uit.”

Temptation-verleider in elkaar geslagen op festival

Vrouw sproeit tuin, zet straal op wildplassers en raakt gewond