in

Soldaat raakt tijdens oorlog bevriend met jongen. Maar 24 jaar later doet 1 detail op de foto hem naar een journalist bellen.

Als politieagent had Justin Frye heel wat gezien dat hem aan zijn tijd als soldaat herinnerde. Maar het was een detail op een foto van 24 jaar geleden dat in zijn hoofd begon te spoken. De media brengt geen verslag meer uit over dit vergeten conflict, maar Justin kon de kwetsbare jongen die hij had achtergelaten maar niet uit zijn hoofd zetten.

In 1994 werd Justin opgeroepen voor de oorlog in Bosnië. De jonge Canadese soldaat werd met de VN-troepen gestationeerd in Visoko, waar hij de veiligheid van VN-helikopters moest garanderen.

Toen ontmoette hij een schattige tienjarige vluchteling genaamd Amir Bajramovic. De twee ontwikkelden doorheen de prikkeldraad een bijzondere vriendschap. Maar helaas duurde het niet lang.

Amir was afkomstig van een nabijgelegen dorpje, en zoals alle kleine jongens was hij erg gefascineerd door al die militaire activiteit aan de andere kant van het hek. In een interview herinnert Justin zich zijn vriendschap met het jonge kind.

“Ik keek er naar uit om meer tijd met Amir door te brengen. Wanneer je de kinderen ziet, wordt het conflict persoonlijk. Ik voelde me slecht voor hen en ik wist dat ze niet veel hadden. Dus ik begon Amir snoep te geven. En algauw begon hij me te herkennen.”

Lees ook  Moeder van tweeling die overleed in auto VS: 'Ik hou nog steeds van mijn man'

De goedhartige soldaat wilde nog meer voor hem doen, dus vroeg hij zijn moeder om wat spullen op te sturen.

“Amir sprak geen Engels, maar de opwinding was duidelijk door zijn brede glimlach en de blik in zijn ogen!”

Hoewel we kleine dingen vaak vanzelfsprekend beschouwen, betekent het de wereld voor zij die het niet hebben. Amir kon zijn ogen niet geloven toen hij krijtjes en zelfs een Timex Indiglo horloge kreeg!

Gelukkig kwam de oorlog ten einde. Maar dat betekende ook dat herinneringen, ervaringen en mensen alleen achterbleven. Justin zou de lieve jongen echter nooit vergeten en bleef zich afvragen wat er van hem geworden was.

Toen er enkele maanden geleden een oude foto van Amir op zijn screensaver verscheen, besloot Justin zijn oude vriend op te sporen. Aanvankelijk zou dat niet makkelijk worden, maar hij vond iemand in Bosnië die een helpende hand wilde toesteken.

Het enige wat Justin had was een naam, de locatie van zijn huis in 1994 en de hulp van een vastberaden journalist in Visoko. Hij hoopte dat de familie in de buurt was gebleven. Maar Justin was geschokt toen hij veel sneller dan verwacht antwoord kreeg. Het vergde de journalist, Senad Hajilovac, maar vijf uur om de waarheid te achterhalen.

Lees ook  Met een warm bad nemen verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 30 min, aldus de wetenschap

De zus van de jongen woonde nog in de omgeving, en ze gaf de journalist de gegevens van Amir. Justin stuurde hem via Facebook een berichtje met de oude foto van hen beiden, samen met het woord “Visoko.”

Amir antwoordde meteen met een blije update! Het schattige kind is nu een knappe 34-jarige man en hij woont samen met zijn vrouw en babymeisje in Zweden!

“Het was een prachtig gevoel en iets waar ik 24 jaar lang naar uitgekeken heb. Ik ben erg blij met mijn nieuwste Facebookvriend Amir Bajramovic.”

Kort daarop herinnerde Justin zich dat Amir eigenlijk geen foto’s wilde. Hij wilde er niet uitzien als een oorlogsvluchteling achter prikkeldraad!

Het verhaal van Justin herinnert ons eraan dat we blij moeten zijn met de kleine dingen in het leven.

Juf Ank van De Luizenmoeder heeft … luizen.

Mama zag deze leraar naar haar gehandicapte zoon wandelen, dus begon ze te filmen.