in

Slapend meisje (14) overlijdt door ontploffende smartphone: ‘Kan het nog steeds niet geloven’

Een 14-jarig meisje uit Kazachstan is afgelopen weekend op gruwelijke wijze overleden nadat een smartphone vlak naast haar gezicht explodeerde. Ze lag op dat moment in haar bed te slapen; het toestel zat aan een oplaadkabel. De politie spreekt van een ‘tragisch ongeluk’. Het merk van zowel de smartphone als de oplader is niet bekendgemaakt.

De 14-jarige Alua Asetkyzy Abzalbek gaat de bewuste avond alleen naar bed en zet op haar telefoon ter ontspanning een muziekje aan. Omdat de batterij van haar smartphone bijna leeg is, sluit ze het toestel aan op een oplader die ze in het stopcontact steekt. Ze valt rustig in slaap.

Midden in de nacht gaat het helemaal mis. De smartphone ontploft, waardoor Alua flinke brandwonden oploopt, voornamelijk in haar gezicht. De volgende ochtend wordt ze door bekenden dood aangetroffen in bed, met de batterij van de telefoon dichtbij haar hoofd. De accu is door de explosie uit het toestel geschoten.

Lees ook  Dit zijn 27 nostalgische dingen die je sinds je jeugd niet meer gezien hebt

Vermoedelijk is de batterij van de smartphone te warm geworden door het opladen en midden in de nacht ontploft en in brand gevlogen. Volgens forensisch-experts is dit het meest voor de hand liggende scenario, scrhijven de Britse tabloids The Sun en Daily Mail. Het toestel ligt na de explosie nog steeds op haar hoofdkussen, vlak naast haar hoofd.

Alua’s radeloze beste vriend, de 15-jarige Ayazhan Dolasheva, kan het allemaal nog amper geloven. ‘Je was de allerbeste’, schrijft hij in een emotioneel bericht op Facebook. ‘We zijn al samen sinds we klein waren. Het is zo moeilijk voor mij nu jij er niet meer bent. Ik mis je zo erg. Je hebt me voor altijd verlaten.’

Lees ook  Hond Ruby's overlijdt op tragische wijze: geef dit NOOIT aan je hond

Meerdere incidenten
Foto’s in lokale kranten tonen een zwaar beschadigde telefoon die vooral op de achterkant zwartgeblakerd is. Hoe bijzonder ook, het is lang niet het eerste bericht van een telefoon die explodeert en de eigenaar verwondt. Eerder dit jaar werd een man in India door bewakingscamera’s gefilmd toen zijn telefoon in zijn zak ontplofte. Op de beelden valt te zien hoe de man van zijn stoel springt en in paniek probeert de brandende telefoon van zich weg te krijgen.

Bij een ander incident keek een vrouw in Oost-China schreeuwend hoe haar iPhone 6 op het dashboard van haar auto in brand vloog. De bestuurster stapte uit en begon te schreeuwen om hulp van passerende automobilisten en voorbijgangers. Later bleek dat haar batterij onlangs was vervangen.

Nieuwe beelden van deelnemer trouwstoet die agent knock-out slaat in Rotterdam

Spoorloos verdwenen: wat is er gebeurd met ‘onze’ wolven?