in

Slakkenspoor op je muur? ‘Naaktslakken kruipen ’s nachts door je huis’

Michella Kox wist niet wat ze zag toen ze afgelopen weekend wakker werd. Boven haar bed was het slijmspoor van een slak te zien. Het komt wel vaker voor dat deze dieren ’s nachts door huizen kruipen. Maar wat doen ze daar?

“Ik dacht ik laat ’s nachts de deur van de slaapkamer open, want het was zo warm. Ik heb dus gewoon met mijn leven gespeeld”, grapt Michella, die je kunt kennen van tv-programma’s zoals Temptation Talk en Dames in de Dop.

Ze is blij dat ze niet wakker is geworden terwijl de slak boven haar hoofd kroop. “Geloof mij, ik bel 112!”

Lees ook  Iemand noemde Meghan Markle ‘dik’ en dit was haar reactie

Volgens Menno Schilthuizen, ecoloog en wetenschapper bij Naturalis, zijn slakkensporen die ’s nachts verschijnen meestal afkomstig van naaktslakken.

“Die zijn vooral ’s nachts actief. Dat heeft er alles mee te maken dat ze geen huisje hebben. Overdag hebben ze weinig bescherming tegen vogels”, zegt hij tegen Editie NL.

Vaste schuilplaats
Veel naaktslakken hebben overdag een vaste plek waar ze zich verschuilen. “Bijvoorbeeld onder een steen of boomstronk.

Het lijkt voor mensen alsof ze nooit van die plaats afkomen, maar ’s nachts leggen ze flinke afstanden af. Daarna volgen ze hun spoor weer terug naar hun schuilplaats.”

Lees ook  Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met het eten van brood

Het kan zomaar dat de naaktslakken ’s nachts op bezoek komen. “Ze kunnen door je huis kruipen, bijvoorbeeld door de keuken of badkamer. Naaktslakken gaan op zoek naar vochtige plekken, want ze eten algen en schimmels.”

Plat
De deuren sluiten heeft niet altijd zin. “Ze kunnen zichzelf heel plat maken, want ze hebben geen huisje. Er hoeft maar een klein spleetje te zijn en ze kunnen erdoor.

Sommige mensen snappen het niet als ze een slakkenspoor zien, omdat ze ervan uitgaan dat het een slak met een huisje is geweest., en alle deuren en ramen zijn dicht. Maar naaktslakken glippen overal tussendoor.”

Sammy-Jo (21) wordt huis uitgezet na overlijden vader

5000 mensen willen jongetje adopteren die om een gezin vroeg “Ik wil alleen een mama en papa”