in

Rutte getest op corona, maar blijft niet thuis tot de uitslag

Demissionair minister-president Mark Rutte liet zich vandaag testen op het coronavirus. Toch is hij aan het werk op het Binnenhof.

De meeste mensen die zijn getest op corona moeten thuisblijven tot de uitslag. Rutte niet, toch houdt hij zich aan de regels. Hoe zit dat?

Staatssecretaris Mona Keijzer liet afgelopen maandag weten dat ze positief getest was op het coronavirus.

Lees ook  RIVM: 7668 nieuwe besmettingen

Drie dagen daarvoor vergaderde ze nog met haar collega-bewindslieden tijdens de wekelijkse ministerraad. En twee dagen voor de eerste klachten opduiken kan iemand al besmettelijk zijn.

Op 1,5 meter
Bij de ministerraad zitten de bewindspersonen op anderhalve meter van elkaar. Daarom viel die gebeurtenis in de derde – minst intensieve – categorie contacten die het RIVM onderscheidt: de ‘overige contacten’.

Lees ook  Bizar: Vrouw belt takelwagen om plaats te maken op parkeerterrein

Daarbij hoef je niet in thuisquarantaine en wordt er geadviseerd om vijf dagen na het contactmoment uit voorzorg een test te ondergaan. Dit is ook aan alle aanwezigen van de ministerraad geadviseerd.

Reguliere teststraat
Ook Ferdinand Grapperhaus, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, liet zich vandaag testen. Dat laat het ministerie weten. Grapperhaus ging naar een reguliere GGD-teststraat.

Ouderling Sionkerk op Urk: ‘Als mensen een mondkapje moeten dragen in de kerk, breken ze de kerk af’

Paard bezwijkt aan verwondingen door beet loslopende hond: ‘Dit had niet hoeven gebeuren’