in

Rutte denkt voortaan anders over Zwarte Piet: Dit is het laatste wat je wilt

Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat ‘Zwarte Piet nu eenmaal zwart’ is, inmiddels heeft hij ‘een grote verandering doorgemaakt’.

Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette ‘met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat Piet zwart is’, zei hij gisteren in de Tweede Kamer. ,,Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.”

Zwarte Piet verdwijnt
Zwarte Piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht Rutte. ,,Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.”

Lees ook  Gerard Joling weggestuurd uit restaurant

De minister-president erkent dat er in Nederland ‘plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt’. Toch wil hij die term, die uitdrukt dat niet alleen individuen maar ook overheden en andere belangrijke organisaties zich aan racisme bezondigen, niet gebruiken.

Ook al kan dat mensen helpen die tegen die wantoestand te hoop lopen. De premier is bang mensen die helemaal geen racistische inborst hebben, te vervreemden door hun dat etiket op te drukken.

In gesprek
Sinds hij in 2013 Zwarte Piet ‘nu eenmaal zwart’ noemde, hield de premier zich zoveel mogelijk buiten het felle debat dat in de samenleving oplaaide over de metgezel van Sinterklaas. Het is aan de samenleving om een traditie desgewenst te veranderen, herhaalde hij keer op keer.

Lees ook  Toen het geheugen van zijn moeder begon te verdwijnen, vond hij een manier om afscheid van haar te nemen

De Amerikaanse antiracismeprotesten, ingegeven door racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen dagen ook naar Nederland overgeslagen.

Rutte erkende woensdag al dat racisme ook in Nederland een ‘systemisch’ probleem is, wat betekent dat het in de hele samenleving voorkomt.

Rutte gaat binnenkort praten met vertegenwoordigers van Black Lives Matter, de drijvende kracht achter de protesten, en hun geestverwanten, beloofde hij de Kamer.

P*dofiel actief in Zwolle, circusschool waarschuwt na voorval met leerling

Boa’s krijgen wapenstok: ‘Nu kan ik eindelijk los gaan als het moet’