in

Ruim 27.000 positieve coronatests in week tijd, fors meer ziekenhuisopnamen

Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw sterk toegenomen. Het waren er volgens de cijfers van het RIVM 27.485, tegenover 19.326 een week eerder. Ook het aantal geregistreerde ziekenhuisopnamen steeg fors. 89 Nederlanders overleden aan corona.

Dat blijkt uit de nieuwe weekupdate van het RIVM. Niet alle overlijdensgevallen vonden ook daadwerkelijk de afgelopen week plaats, sommige meldingen dateren van langer geleden.

Het aantal besmettingen neemt al sinds begin september fors toe. Toen werden per week zo’n 5000 positieve tests gemeld.

Dat aantal ligt inmiddels dus ruim vijf keer zo hoog. Het aantal ziekenhuisopnamen was afgelopen week ongeveer zes keer zo hoog als toen. Qua overlijdens is het verschil iets minder groot, dat zijn er nu drie á vier keer zoveel als toen.

Positieve tests
Tussen 28 september en 4 oktober werden ruim 222.000 tests afgenomen door de GGD, een flinke stijging ten opzichte van een week eerder. Ongeveer 9,1 procent van de tests waarvan inmiddels een uitslag bekend is, leverde een positieve uitslag op. Dat was vorige week 8,0 procent.

Lees ook  Man met zwaar fietsslot rond de hals valt uit raam op tweede verdieping in Borgerhout

Opvallend is dat het RIVM van meer dan de helft van de afgenomen tests van de afgelopen week nog geen uitslag kan melden. Op 222.877 tests zijn er nu 110.587 uitslagen. Vorige week kon er op het moment van rapporteren door het RIVM van driekwart van de tests al een uitslag worden gemeld. Volgens de GGD betekent het feit dat het RIVM de gegevens nog niet heeft overigens niet dat de mensen die getest zijn hun uitslag nog niet hebben. Er zou administratief iets misgegaan zijn tussen GGD en RIVM.

Voor de registratie van het aantal ziekenhuisopnamen is het RIVM deze week overgestapt op een andere bron, stichting NICE. Niet meer het aantal nieuwe gevallen wordt gemeld, maar het aantal bedden dat bezet wordt.

Op de ‘normale’ afdelingen van de ziekenhuizen lagen vanochtend om 10.00 uur 803 coronapatiënten. Een week eerder om dezelfde tijd waren dat er 501. Ook het aantal ic-opnames haalt het RIVM op bij de stichting NICE. Dat ging van 100 naar 122.

Lees ook  Oom van 18-jarige verdachte groepsver krachtingen bedreigd: 'Ze willen mijn bedrijf in brand steken'

Die cijfers verschillen enigszins van de getallen van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat ook dagelijks met een update komt. Dat meldt vandaag dat er 190 covidpatiënten op de ic liggen en 785 op andere afdelingen. ,,Het aantal opgenomen covidpatiënten blijft snel stijgen”, zegt woordvoerder Ernst Kuipers. ,,We verwachten dat deze stijging ook in de komende dagen door zal zetten. Dit noopt ziekenhuizen op tal van plaatsen tot het afschalen van reguliere zorg.”

Vergeleken met de eerste golf ligt het aantal ziekenhuisopnamen en overlijdensgevallen nog wel fors lager. Op het hoogtepunt gingen er toen in een week tijd bijna 4000 mensen het ziekenhuis in en overleden er enkele honderden per dag na een positieve coronatest.

Horecabaas ver krachtte afwashulp tientallen keren: ‘Ziekelijk hoe dit pubermeisje is gehersenspoeld’

Bijna 1 miljoen kijkers voor ‘mentaal kapotgemaakte’ Famke bij Jinek