in

Roze sneeuw in Italiaanse Alpen (en dat is slecht nieuws)

Het is een opmerkelijk gezicht in de Italiaanse Alpen. In de noordelijke regio Trentino-Zuid-Tirol kleurt de sneeuw op enkele bergtoppen niet wit, maar lichtroze. Vermoedelijk komt de verkleuring door algen en zorgen die ervoor dat de sneeuw sneller smelt.

Dat sneeuw roze kleurt is ongebruikelijk, maar het komt vaker voor. Een Italiaanse wetenschapper die onderzoek deed naar de verkleuring denkt dat die veroorzaakt wordt door de algensoort Ancylonema nordenskioeldii.

Lees ook  “Toen ik te horen kreeg dat ik terminaal ziek was, was mijn eerste beslissing om mijn man te verlaten”

Die alg wordt tijdens de lente en zomer ook weleens waargenomen op Groenland en bij de Noord- en Zuidpool.

De soort is niet gevaarlijk voor de natuur, maar zorgt er wel voor dat sneeuw sneller smelt. Normaal gesproken weerkaatst het witte sneeuw de meeste zonlicht, maar door de roze gloed absorbeert de warmte en ontdooit de sneeuw.

Lees ook  De vriendin staat erop dat hij zijn hond afstaat, maar dan plaats hij deze advertentie online

Daardoor krijgen de algen meer water en lucht en komen er meer algen bij. De effecten van klimaatverandering worden zo nog sneller zichtbaar, waarschuwen onderzoekers.

Toerisme
Wat het probleem heeft veroorzaakt is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk hebben bergbeklimmers- en wintersporttoerisme in het gebied daaraan bijgedragen.

Buschauffeur hersendood geslagen na weigeren passagiers zonder mondkapjes

Britt Dekker trakteert Instagram-volgers op kiekje van afgetrainde lichaam