in

Rossana Kluivert: ’Slapen gaat niet meer…’

Ze zet zich sinds jaren in om de honden op Curaçao een beter leven te bezorgen, maar in die strijd kreeg ROSSANA KLUIVERT (47) klap op klap te verwerken. Om te beginnen was daar haar eigen ziekte, die terugkwam, maar ook tegenwerking en ruzie op het eiland maakten dat zij nog niet zo ver is als zij had willen zijn. Een nieuwe, grote tegenslag is de uitzending van Opgelicht vorige week.

Die zette haar leven volledig op zijn kop. „We moeten wel terugvechten”, zegt Rossana. „De naam en het goede werk van ons allemaal staat op het spel…”

In het programma Opgelicht met JAAP JONGBLOED is afgelopen week hard uitgehaald naar jou en de Kluivert Dog Rescue Foundation. Wat heeft dat met je gedaan?

„In het begin was er ongeloof. Daarna verdriet, alsof je geen adem meer kunt krijgen. Slapen gaat niet meer. Ik heb de hele nacht gehuild, onze vrijwilligers huilen. We waren zoiets moois aan het opbouwen. Nu ben ik vooral boos. Wij hadden nooit gedacht dat een journalistiek programma als Opgelicht?! hierin zou trappen. Wat me verbaast, is dat ons bestuur tot op de dag van vandaag geen vragen is gesteld. Het is een moedwillige, persoonlijke aanval.”

Een van de dingen waar het programma vraagtekens bij stelde, was: waar is al het donatiegeld naartoe gegaan?

„De donaties die zijn binnengekomen, heb ik van het begin af aan laten beheren door Stichting Dierenlot, de grootste dierenwelzijnsorganisatie van Nederland. (Directeur JAN KROL bevestigt desgevraagd dat alle donaties verantwoord zijn besteed, red.) Wij zijn bonafide. Ik zou nooit aan de rekening van onze foundation komen. Gelukkig ben ik in de omstandigheden dat dat ook niet hoeft. Ik steek continu privégeld in de stichting. Ik geef mijn geld liever uit aan de dieren dan dat ik er tassen van koop. Dit is onze manier om iets terug te geven.”

In welk opzicht acht je jezelf verantwoordelijk?

„Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, ik ben de eerste om dat toe te geven. We werken, ver van huis, met vrijwilligers. Dan gaat er natuurlijk wel eens wat mis. We kregen te maken met een bouwstop, in het begin heb ik ook de verkeerde mensen vertrouwd.Maar dat wil niet zeggen dat ik fraudeer en geld wegpak. Niemand in ons gezin snapt er wat van. Iedereen weet hoe vaak wij een huilende DIRRY of een huilende KALEY van de foundation aan de lijn hebben gehad: ’Verdorie al onze benches zijn weg. Komt goed, we halen wel weer nieuwe.’ Opgelicht?! is de dupe geworden van mensen met slechte intenties.”

Lees ook  Wauw, 40-jarige Igone de Jongh heeft het figuur van een twintiger:

Het programma concludeerde dat er in het eerste halfjaar van jullie bestaan meer geld is uitgegeven aan marketing dan aan de honden.

„Wij hebben nooit daadwerkelijke marketingkosten gehad, maar zo noem je sommige kostenposten om in aanmerking te komen voor de ANBI-status. Er is nooit geld gebruikt van donateurs voor marketingdoeleinden, presentator HUMBERTO TAN (54) doet het ook gratis. Zo’n avond brengt wel andere kosten met zich mee, maar die worden gedekt door de kaartverkoop. We moeten ze wel in ons jaarverslag zetten, waardoor misschien een verkeerd beeld ontstaat. We hebben de programmamakers een uitgebreide toelichting gegeven maar die kwam in de uitzending niet ter sprake. Met als gevolg dat ik online wel verrot word gescholden: ’Marketing doen van geld voor dieren, ga je schamen h**r.’

Wat is het gevolg?

„Dat donateurs zich terugtrekken. Op persoonlijk vlak word ik door het slijk gehaald, maar gelukkig heb ik niet zo’n groot ego. We gaan ook gewoon verder. Het asiel is al 71 jaar oud, er is zoveel te doen. Er moeten hekken komen, want er wordt aan de lopende band ingebroken. De kosten daarvoor liggen al rond de 25.000 euro. Er is nog zoveel te doen, straks zijn er ook weer de dieren die slachtoffer worden van vuurwerk. Maar de grote vraag is: ’Wat doen de grote partijen, het Kruidvat, waar onze kersttruien liggen?’ Partijen gaan liever niet in zee met iemand uit Opgelicht?!.”

Hoe zie je de toekomst?

„Ik kán niet anders dan doorgaan met hondjes redden. Ik heb de verantwoordelijkheid over het asiel. Die laat ik niet stikken. Het belangrijkste is dat er juridische stappen worden ondernomen. Opgelicht?! moet rectificeren. Dat moet ik eerst aanpakken. Je wil in een hoekje gaan zitten met een dekentje om je heen, maar dat gaan we niet doen. Ik ga terugvechten. Ik vind het zo verdrietig dat de mensen die ons steunen, die in hun koffertje voer en medicatie meenemen naar Curaçao, op het verkeerde been zijn gezet. Die wil ik welkom gaan heten in het asiel. Wij hadden nooit kunnen bedenken dat juíst wij, die zo volledig open zijn en jaarrekeningen publiceren, aan de schandpaal genageld zouden worden.”

Lees ook  Laagopgeleide ouders geven hun kinderen vaak deze namen:

Enig idee hoe in Nederland nu over je wordt gedacht?

„In Boulevard hebben PETER R. DE VRIES en JOHN VAN DEN HEUVEL het voor me opgenomen. Ik kreeg daarna honderden goede berichten. Half Bekend Nederland heeft me geappt: ’Blijf positief, goede energie geven, denk aan je gezondheid’. De oprichting van de stichting viel samen met mijn ziekte (Rossana kreeg begin 2018 de diagnose borstkanker, red.). Mijn zoon NINO (24) heeft het samen met vrienden overgenomen in mijn ziekenhuisperiode. Ik heb een gigantische achterban.”

Maar de mensen die jullie kersttruien zien liggen…

„Juist, die denken: ’Wat een gemeen mens, laat die trui maar zitten’. Terwijl onze opbrengst naar Stichting Dierenlot gaat. Opgelicht?! heeft hierover verklaringen gehad van Dierenlot en Kruidvat en toch gaan ze dan een telefoniste bellen en monteren ze het zo dat het net lijkt alsof er nog iets aan de strijkstok blijft hangen. Ze hebben alle bewijzen en verklaringen naast zich neergelegd. En doen ook nog of wij geen commentaar wilden geven. Ik moet de publieke opinie zo snel mogelijk keren. Hoe moet ik nu fundraisen? Wat moet ik doen?”

Je hebt gezegd je te beraden op juridische stappen.

„Ja, ik wil een rectificatie. Bij deze nodig ik Jaap uit om met mij aan tafel te komen zitten. Dan zal ik hem bij elke scène uitleggen hoe die tot stand is gekomen. Ik denk dat hij flauwvalt als hij ziet wat er allemaal niet klopt van de uitzending. Als hij niet bereid is om met mij om de tafel te gaan zitten, vind ik het een laf persoon. Onze naam moet gezuiverd worden.”

Hoe gaat Patrick hiermee om?

„Hij is ook verdrietig en boos. Dit moet worden rechtgezet. Dan kunnen we een week van nachtmerries en ellende achter ons laten en hoeven we het niet in de rechtszaal uit te vechten. Het is zijn naam, de naam van de familie, het is de naam van onze lieve vrijwilligers, het is de naam van de stichting en het gaat om de dieren. We zijn allemaal in een slecht daglicht gezet, maar ik heb die moord niet gepleegd. Ze hebben de onschuldige gepakt.”

’Door mijn onthullende Sint-gedicht ging hun relatie stuk’

Peuter (1) probeert hondje uit brandend huis te redden en komt om